Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Wysokie krajowe zapasy jabłek na początku maja br.

Wysokie krajowe zapasy jabłek na początku maja br.

Bank Gospodarki Żywnościowej

Według WAPA na początku maja br. zapasy jabłek w krajowych chłodniach wynosiły 275 tys. ton i były o blisko 50% wyższe w porównaniu do tego samego okresu przed rokiem. Oznacza to również, że kwietniu br. zapasy jabłek w Polsce zmniejszyły się o 220 tys. ton w porównaniu do 216 tys. ton w kwietniu roku poprzedniego – informują analitycy BGŻ.

Zmiany te sugerowałyby, że poziom sprzedaży jabłek w kwietniu br. był wyższy niż przed rokiem. Niemniej, dane zaprezentowane przez portal fruit-inform.com wskazują, że import jabłek do Rosji z Polski w kwietniu br. ukształtował się na poziomie 80 tys. ton i był o 32% niższy niż w tym samym miesiącu przed rokiem. Zwiększyć mógł się udział pozostałych kanałów zbytu takich jak eksport do krajów Unii, rynek krajowy czy też sektor przetwórczy. Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego, w kwietniu br. zakłady przetwórcze (zatrudniające 50 osób i więcej) wyprodukowały łącznie o 17% więcej soków z owoców i warzyw w kraju niż w kwietniu w roku poprzednim. Od stycznia do kwietnia br. wolumen ten zwiększył się o 10,6% w relacji rocznej.

Źródło: www.portalspozywczy.pl z dnia 10.06.2014 roku