Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > UE zaostrzy kontrole tureckich owoców

UE zaostrzy kontrole tureckich owoców

W ciągu ostatnich tygodni kilkukrotnie podawaliśmy informacje o wykrytych przekroczonych normach pozostałości i substancjach niedozwolonych w tureckich cytrusach. Z racji na to, że tego rodzaju incydenty pojawiały się kilkukrotnie, UE zapowiedziała zaostrzenie kontroli tureckich owoców.

W odpowiedzi na wielokrotne odrzucanie tureckich owoców cytrusowych na granicach UE z powodu przekroczeń od 23 listopada 2021 r. zaostrzono kontrole. Częstotliwość kontroli cytryn zwiększono do 20%. Ponadto zwiększono częstotliwość kontroli innych owoców cytrusowych z Turcji: mandarynek i klementynek z 5 do 20 proc., pomarańczy z 10 do 20 proc. i papryki z 10 do 20 proc.

Warto przypomnieć, że pierwszy z głośnych incydentów (początek listopada) dotyczył wykrycia pozostałości chloropiryfosu, prochlorazu i chloropiryfosu metylowego w stężeniach przekraczających nawet 75-krotność poziomów ustalonych przepisami.

Import owoców Turcji stymuluje niezwykle słaba waluta. Turecka lira traci to głównych walut, a inflacja w Turcji sięga 20%. Po raz kolejny pojawia się sporny temat wycofywania z rynku UE kolejnych substancji aktywnych – mniej substancji to z kolei trudniejsza ochrona, wyższe koszty produkcji i mniejsza konkurencyjność w porównaniu do krajów, które nie trzymają się wyśrubowanych norm. Jedyną drogą jest właśnie zwiększenie kontroli i sprawienie tym samym, aby owoce i warzywa z niedozwolonymi na terenie UE pozostałościami nie mogły być importowane.


www.sad24.pl