Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Spadek produkcji koncentratu jabłkowego w Polsce

Spadek produkcji koncentratu jabłkowego w Polsce

BGŻ

W sezonie 2013/2014 produkcja koncentratu jabłkowego w Polsce w stosunku do sezonu poprzedniego ulegnie zmniejszeniu. Według szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa – PIB (Rynek owoców i warzyw – listopad 2013) wynieść ma ona 260 tys. t w stosunku do rekordowych 300 tys. ton w sezonie 2012/2013. Wynikać to będzie z niższych w porównaniu do 2012 roku zbiorów jabłek przemysłowych.

Spadek dynamiki produkcji wyraźnie widać po zmianach w wolumenie produkcji w pierwszej części sezonu. Zgodnie z danymi GUS (za IERiGŻ-PIB) w trzecim kwartale 2013 roku łączna ilość zagęszczonych soków owocowych wytworzonych przez działające na terenie polski przetwórnie była o 11% niższa w stosunku do analogicznego okresu przed rokiem (wyniosła 92 tys. t), na co miał z pewnością wpływ spadek produkcji koncentratu jabłkowego, stanowiącego blisko 90% w strukturze produkcji koncentratów owocowych w kraju.

Co więcej, produkcja koncentratu może być niższa w innych krajach Unii Europejskiej, szczególnie w Niemczech, które są drugim po Polsce producentem zagęszczonego soku jabłkowego spośród krajów Wspólnoty, gdzie zanotowano znaczny spadek zbiorów. Niemniej przy wysokich zapasach zagęszczonego soku z jabłek na początku sezonu, jego podaż nie zmniejszy się istotnie.

Przy spadku produkcji koncentratu w Polsce, wzrosnąć może produkcja soku NFC (not from concentrate), aczkolwiek brak jest oficjalnych danych nt skali produkcji tych soków w kraju oraz ilości jabłek która zostaje przeznaczana do jego wytworzenia. Niemniej można stwierdzić, że jego popularność w kraju z roku na rok wzrasta.

Z danych AIJN (European Fruit Juice Association 2013 Market Report) wynika, że konsumpcja soków NFCw Polsce w latach 2008-2012 zwiększyła się dwukrotnie do poziomu 48 mln litrów. Zwiększyły się również możliwości jego produkcji dzięki inwestycjom w infrastrukturę do jego produkcji dokonanym przez krajowych sadowników.

Źródło: www.portalspozywczy.pl z dnia 24.12.2013 roku