Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Mieszanka pestycydów w prawie wszystkich pomarańczach i winogronach – wynika z brytyjskich badań

Mieszanka pestycydów w prawie wszystkich pomarańczach i winogronach – wynika z brytyjskich badań

Unijny system zatwierdzania pestycydów jest jednym z najsurowszych na świecie. W ciągu ostatnich 30 lat liczba substancji czynnych w UE (oraz w Wielkiej Brytanii, jako kraju członkowskim UE) zmniejszyła się o połowę z powodu rygorystycznego procesu przeglądu oraz wprowadzania nowych regulacji. Konsumenci zakładają, że żywność, którą kupują, została poddana rygorystycznym testom i skoro jest dostępna na rynku, to musi być bezpieczna. Niestety nie zawsze tak jest.

Problem nadmiernego stosowania pestycydów i ich negatywnego wpływu na zdrowie oraz środowisko, dostrzega Unia Europejska, chociażby w unijnej strategii dla rolnictwa “od pola do stołu”. Jednym z jej celów jest zapewnienie zdrowej, przystępnej cenowo i zrównoważonej żywności w związku z czym KE założyła w niej podjęcie działań, by do 2030 r. zmniejszyć stosowanie pestycydów o 50% i ograniczyć stosowanie nawozów o minimum 20%.

Pozostałości 122 różnych pestycydów w 12 najbardziej zanieczyszczonych produktach owocowych i warzywnych

Każdego roku właściwy organ rządowy testuje próbki artykułów spożywczych na obecność chemikaliów, aby sprawdzić, czy w brytyjskiej żywności można znaleźć pozostałości pestycydów. Pesticide Action Network (PAN) UK przeanalizował dane i wykrył 122 różne pestycydy w 12 najbardziej zanieczyszczonych produktach. Wiele z nich jest niebezpiecznych dla zdrowia ludzkiego; 61% jest klasyfikowanych jako wysoce niebezpieczne pestycydy (HHPs), pojęcie używane przez ONZ do identyfikacji tych substancji, które są najbardziej szkodliwe dla zdrowia ludzkiego lub środowiska.

Lista pestycydów obejmuje 47, które mogą powodować nowotwory, 15 „toksyn reprodukcyjnych lub rozwojowych”, które mogą mieć niekorzystny wpływ na funkcje seksualne i płodność oraz 17 inhibitorów cholinesterazy, które mogą upośledzać układ oddechowy i powodować dezorientację, bóle głowy i osłabienie. Jedna czwarta wykrytych pestycydów to podejrzane substancje zaburzające gospodarkę hormonalną, powodując szereg problemów zdrowotnych, w tym wady wrodzone i zaburzenia rozwojowe.

Prawie wszystkie winogrona i pomarańcze zawierają „koktajl pestycydów” wskazały badania i były to najbardziej zanieczyszczone owoce i warzywa.

Każdy owoc lub warzywo na liście zawiera dwa lub więcej rodzajów pestycydów, z których niektóre zawierają do 25. Chociaż poziomy poszczególnych pestycydów mieszczą się w granicach prawnych, aktywiści z PAN UK obawiają się, że połączenie wielu chemikaliów może być szczególnie szkodliwe dla zdrowia ludzi.

Istnieją również luki w danych. W tym roku rząd zdecydował się przetestować tylko trzy z 12 rodzajów owoców i warzyw z zeszłorocznej listy opracowanej przez PAN. Truskawki, cytryny i pakowane sałatki, które znalazły się na szczycie poprzedniej listy, nie zostały przetestowane, więc nie ma możliwości sprawdzenia, czy ilość pestycydów w tych produktach została zmniejszona.

Więcej informacji w linku: www.foodfakty.pl