Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > KUPS: Ceny porzeczki spadają, bo rośnie produkcja

KUPS: Ceny porzeczki spadają, bo rośnie produkcja

PAP

Przyczyną niskich cen skupu czarnych porzeczek jest ich rosnąca produkcja w Polsce – uważa Krajowa Unia Producentów Soków. Kilka dni temu Krajowe Stowarzyszenie Plantatorów Czarnych Porzeczek w liście do KUPS domagało się wyjaśnienia powodu tych niskich cen.

Krajowe Stowarzyszenie Plantatorów Czarnych Porzeczek poprosiło też o informację na temat wielkości zapasów zagęszczonego soku z czarnej porzeczki.

Plantatorzy zwrócili się również do ministra rolnictwa z prośbą o pomoc w rozwiązaniu problemu bardzo niskich cen skupu owoców porzeczki czarnej, które – jak podkreślali – są znacznie poniżej kosztów produkcji. Zakłady przetwórcze kupują owoce po 55-60 groszy za kilogram, podczas gdy – według plantatorów – koszt wyprodukowania kilograma porzeczki to 2,5 zł. Minister skierował wniosek do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów o zbadanie, czy zachowania rynkowe przedsiębiorców, prowadzących skup porzeczki czarnej i czerwonej, nie naruszają zasad konkurencji.

“Zapotrzebowanie na zagęszczony sok z czarnych porzeczek na światowym rynku wykazuje niestety na lekką tendencję spadkową. Związane to jest ze spadkiem spożycia soków i nektarów w Europie w ostatnich latach, w tym również z czarnych porzeczek oraz ze zmianą preferencji konsumentów na rzecz różnych napojów, często bez dodatku soków owocowych” – opowiada KUPS.

Unia także zwraca uwagę, że wzrost produkcji porzeczek nie jest związany ze wzrostem popytu na owoce świeże i przetwory z czarnych porzeczek.

Według KUPS, aby zwiększyć popyt niezbędna jest m.in. promocja owoców i przetworów z czarnych porzeczek na rynkach światowych, poszukiwanie nowych rynków zbytu, jak również wykreowanie nowych, innowacyjnych kanałów wykorzystania owoców czarnej porzeczki, np. w farmacji, w farbiarstwie, etc. Jak podkreślono, to wymaga dużych nakładów finansowych i dłuższego czasu oczekiwania na ich efekty.

Unia zauważa, że średnia cena skupu czarnych porzeczek w latach 2007-2012 – jak wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – wyniosła 2,41 zł za kilogram. Natomiast koszty produkcji są mocno zróżnicowane w zależności od wielkości plantacji, odmiany owoców, wydajności, techniki, uprawy, itd.

KUPS wyjaśnia, że nie ma bezpośredniego wpływu na bieżące stosunki handlowe na linii producenci-przetwórcy czy przetwórcy-handlowcy i nie może wpływać na poziom cen skupu. “Warunki umowy są indywidualnie negocjowane i są jednym z elementów prowadzenia biznesu w gospodarce wolnorynkowej” – wyjaśnia Unia.

Cały artykuł znajdziecie Państwo w poniższym linku.


Źródło: www.portalspozywczy.pl z dnia 09.07.2014 roku