Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Ile jabłek jest w amerykańskich chłodniach?

Ile jabłek jest w amerykańskich chłodniach?

Według statystyk opublikowanych przez WAPA na dzień 1 listopada 2020 roku zapasy jabłek w Stanach Zjednoczonych wynosiły 2,239,661 ton i w porównaniu z 2019 rokiem były niższe o prawie 12%. Może to wskazywać na spadek tegorocznych zbiorów, ale także na wzrost sprzedaży. Co ciekawe odmiana Cosmic Crips, która w zeszłym roku miała swój debiut w zestawieniu, od tego czasu odnotowała wzrost aż o 433%.

Jeśli chodzi o wielkość produkcji jabłek w USA, od wielu lat pozycję lidera zajmowała odmiana Red Delicious, ale kilka lat temu trend się zmienił i teraz to Gala zajmuje zaszczytne pierwsze miejsce. Wynika to z większej zdolności adaptacyjnej tej odmiany odmiany, krótszego okresu wegetacji i dobrego popytu zarówno w kraju, jak i w większości krajów świata. 

To właśnie jabłek odmiany Gala jest obecnie najwięcej w przechowalniach amerykańskich sadowników – ponad 460 tys. Ton, prawie 15% mniej niż rok wcześniej w tym samym okresie.

Spadek zapasów jabłek Red Delicious był jeszcze bardziej znaczący – w porównaniu z rokiem poprzednim, odmiana odnotowała spadek o 24%.Łącznie na dzień 1 listopada 2020 roku w magazynach w USA znajdowało się nieco ponad 400 tysięcy ton jabłek tej odmiany.

Trzecie miejsce zajmuje odmiana Fuji, której w przechowalniach było 306 tys. ton – tylko o 3% mniej niż rok wcześniej. Kolejne miejsca zajmują odmiany: Granny Smith i Honeycrisp, których zapasy były niewiele niższe niż Fuji. Jeśli chodzi o pierwszą odmianę, w porównaniu z zeszłym rokiem nastąpił spadek o 15%, w przypadku drugiej wzrost o 4%.  

Popularna odmiana jabłek Golden Delicious  wydaje się być w USA zupełnie niemodna. Zajmuje dopiero siódme miejsce pod względem zapasów jabłek w USA, wyprzedza ją nawet Pink Landy klubowa odmiana, która odnotowała spadek tylko o 1,3 %. Co ciekawe rezerwy Goldena są aż o 38% niższe, w porównaniu z rokiem 2019. Oznacza to, że eksporterzy z Europy będą mogli dobrze zarobić na eksporcie tej odmiany do krajów Bliskiego Wschodu, gdzie nadal jest to jedna z najpopularniejszych odmian jabłek.

Nie sposób nie zwrócić uwagi na gwałtowny wzrost liczby odmian Cosmic Crisp. Odmiana ta może uprawiana jedynie przez sadowników w stanie Waszyngton, ale jej zapasy w porównaniu do ubiegłego roku, kiedy to debiutowała w zestawieniu, wzrosły z 6 do 31 tys. ton, czyli o 433,0%  

Oczekuje się, że odmiana ta może w najbliższych latach wyprzedzić Pink Lady i Honeycrisp pod względem sprzedaży, a z czasem może zastąpić Red Delicious jako jedna z najciekawszych odmian zarówno dla rodzimych konsumentów, jak i z przeznaczaniem na eksport.

Cosmic Crisp łączy w sobie cechy Honeycrisp i Enterprise, a mianowicie konsystencję i soczystość Honeycrisp oraz długi okres trwałości Enterprise. Cosmic Crisp charakteryzuje się przede wszystkim równomierną, ciemnoczerwoną skórką, jędrnym miąższem i wydłużonym okresem przydatności do spożycia.


www.e-sadownictwo.pl