Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > ARR: 16,3 tys. powiadomień o wycofaniu produktów z rynku

ARR: 16,3 tys. powiadomień o wycofaniu produktów z rynku

PAP

Do Agencji Rynku Rolnego wpłynęło do poniedziałku włącznie 16,3 tys. powiadomień dotyczących zamiaru wycofania produktów z rynku – poinformowała PAP we wtorek rzecznik ARR Iwona Ciechan.

Najwięcej zgłoszeń w sprawie wycofania produktów z rynku jest z województwa świętokrzyskiego, mazowieckiego i małopolskiego.

Agencja przyjmuje ponadto uzupełnienia do powiadomień, ale jak zaznacza Ciechan, korekta nie może zmieniać danych, które zostały zapisane przez producenta w już złożonym powiadomieniu co do ilości i rodzaju produktu, powierzchni upraw i tego, co zamierza zrobić z danym produktem. W przypadku gdy producent chce zmienić te dane, musi złożyć nowe (kolejne) powiadomienie do oddziału terenowego ARR – zaznacza rzecznik.

Nadzwyczajne środki obejmują: pomidory, marchew, białą kapustę, paprykę, kalafiory, ogórki, pieczarki, jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, maliny, czarną, czerwoną i białą porzeczkę, jeżyny, agrest, winogrona deserowe i kiwi.

Resort rolnictwa kilka dni temu opublikował stawki, jakie będą płacone w ramach unijnych rekompensat. Są one zróżnicowane w zależności od tego, czy produkty przeznaczone zostaną na cele społeczne, czy pozostaną niezebrane na polach. Najwięcej dostaną rolnicy zrzeszeni, którzy przekażą swoje zbiory dla organizacji charytatywnych czy placówek oświatowych. Np. producenci pomidorów mogą dostać od 0,34 do 1,13 zł za kg, w zależności od przeznaczenia, przy koszcie produkcji ponad 2 zł za kg. Za paprykę rolnik może otrzymać od 0,55 do 1,82 zł za kg.; koszt produkcji to także ponad 2 zł/kg.

W opinii Bożeny Noseckiej z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, stawki rekompensat, nawet tych najwyższych, są niskie i pokrywają zaledwie w połowie koszty produkcji. Ale, jak podkreśla ekspertka, “lepiej dostać cokolwiek niż nic”.

Także prezes Związku Sadowników RP Mirosław Maliszewski uważa, że unijne rekompensaty nie pokrywają kosztów produkcji owoców. Jak mówił PAP, koszt wyprodukowania kilograma jabłek szacowany jest na poziomie 0,8-1,0 zł/kg, podczas gdy rekompensata wynosi 70 gr za kg. Dodał, że do tego trzeba ponieść dodatkowe koszty w postaci przygotowania produktów – ich opakowania czy transportu. Maliszewski uważa, że części sadowników nie będzie opłacało się oddanie owoców na cele charytatywnie, a będą za wszelką cenę próbowali je sprzedać.

Tymczasem ARR poinformowała we wtorek, że koszty transportu i pakowania przy operacjach wycofania produktów z przeznaczeniem na cele bezpłatnej dystrybucji, zarówno w przypadku działań realizowanych przez organizacje producentów, jak i producentów indywidualnych, będą rekompensowane ze środków UE.

Cały artykuł znajdziecie Państwo w poniższym linku.

Źródło: www.portalspozywczy.pl z dnia 09.09.2014 roku