Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > 1 lutego 2020 r. IŻŻ połączy się z PZH – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego

1 lutego 2020 r. IŻŻ połączy się z PZH – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego

Kancelaria Prezesa Rady Ministrów opublikowała rozporządzenie ministerstwa zdrowia w sprawie zapowiadanego od kilku miesięcy połączenia najważniejszej organizacji żywieniowej w kraju czyli Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie z Państwowym Zakładem Higieny w Warszawie.

Oznacza to, że z dniem 1 lutego 2020 istniejący od 12.04.1963 roku IŻŻ (czyli ponad 56 lat) przestanie formalnie istnieć jako samodzielna jednostka a jego zadania przejmie połączona instytucja NIZP-PZH.

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego

W efekcie zadania IŻŻ przejmie Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego. Ta operacja związana jest z kosztem wysokości 180 tys. zł., który poniesie PZH. Tym samym IŻŻ za tydzień przestanie istnieć jako oddzielny byt.

Czy zajmował się IŻŻ?

Dietetykom działania Instytut Żywności i Żywienia nie trzeba dokładniej przedstawiać – w skrócie była to struktura, która wyznaczała wytyczne w postaci norm żywienia, piramid żywieniowych, prowadziła ogólnopolskie programy żywieniowe oraz działania edukacyjne i organizowała ogólnopolskie kongresy żywieniowe. W strukturach instytutu powstało też popularyzujące wiedzę Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej oraz poradnia dietetyczna online.

Co chce zyskać Ministerstwo Zdrowia?

Treść rozporządzenia wskazuje jednoznacznie, że Ministerstwo widzi w połączeniu instytutów szansę na osiągnięcie synergii w postaci zarządzania obiektami, zasobami ludzkimi, zakupem kosztownej aparatury potrzebnej do badań. Wskazuje się także na korzyści potencjału takiej większej organizacji w obszarze badań i rozwoju i kultury organizacyjnej.

4 nowe obszary wspólnych działań nowego Instytutu

W treści rozporządzenia natrafimy na 4 obszary, które połączenie Instytutów umożliwi:

  • Krajowe Laboratorium Referencyjne – ma służyć badaniom nad zanieczyszczeniami chemicznymi, materiałami do kontaktu z żywnością i mikrobiologią żywności
  • Analityka alergenów w żywności
  • Podniesienie rangi instytutu za granicą
  • Wprowadzenie badań typu National Health and Nutrition Examination Survey

www.dietetycy.org.pl