Zapasy jabłek w UE - marzec 2019r.

Jak wynika z danych udostępnionych przez WAPA zapasy jabłek w Unii Europejskiej na dzień 1 marca 2019 roku wynosiły niecałe *3,1 mln ton (w marcu 2019 roku było to niecałe 1,8 mln ton).

W ciągu miesiąca zapasy jabłek w UE zmniejszyły o ponad 726 tys. ton - zapasy jabłek w Unii Europejskiej na dzień 1 lutego 2019 roku wynosiły ponad *3,8 mln ton [czytaj wpis: Zapasy jabłek w UE - luty 2019r. >>>].

Największe zapasy jabłek w marcu br. znajdowały się w Polsce – ok. 940 tys. ton, we Włoszech – ponad 913 tys. ton i we Francji – ponad 405 tys. ton.

W ciągu miesiąca (od 1 lutego do 1 marca 2019r.) najwięcej jabłek ubyło w polskich chłodniach - 275 tys. ton. We Włoszech w ciągu miesiąca zapasy jabłek zmniejszyły się o ok. 219 tys. ton, a we Francji ok. 61 tys. ton.

Wśród odmian jabłek magazynowanych w krajach UE największy udział w marcu 2019 roku miała odmiana Golden Delicious (ponad 829 tys. ton), Idared (ponad 256 tys. ton), następnie Gala (ponad 214 tys. ton), oraz Jonagold (ponad 183 tys. ton).

W ciągu miesiąca najwięcej w UE ubyło z chłodni jabłek odmiany Golden Delicious (ok. 111 tys. ton), Gala (ok. 101 tys. ton) oraz Red Jonaprince (ok. 55 tys. ton).


Według danych WAPA w polskich magazynach na dzień 1 marca 2019 roku najwięcej znajdowało się jabłek odmiany Idared (230 tys. ton), Szampion (130 tys. ton), Golden Delicious (105 tys. ton) oraz Ligol (95 tys. ton).

Jak wynika z danych udostępnionych przez WAPA z polskich chłodni w ciągu miesiąca (od 1 lutego do 1 marca 2019r.) najwięcej ubyło jabłek odmiany Red Jonaprince (50 tys. ton) - której jak wynika z danych WAPA w polskich chłodniach już nie ma. Ponadto o 40 tys. ton zmniejszyły się zapasy odmiany GalaIdared i Szampion.

Przypomnijmy: W styczniu 2019 roku podawano, iż stan jabłek odmiany Red Jonaprince w polskich magazynach wynosi 200 tys. ton [czytaj wpis: Zapasy jabłek w UE - styczeń 2019r. >>>]. Według danych z lutego [czytaj wpis: Zapasy jabłek w UE - luty 2019r. >>>] stan przechowywanych jabłek tej odmiany w polskich chłodniach zmniejszył się o 20 tys. ton i wynosił na dzień 1 lutego 50 tys. ton. 

*brak danych z niektórych krajów UE


Źródło: www.sadownictwo.com.pl z dnia 01.04.2019 roku