3067.jpg

Wsparcie i promocja polskich produktów z owoców i warzyw

11.02.2019

Kategoria:

Przed producentami żywności stoi wiele wyzwań. Regulacje w tym zakresie wprowadza Unia Europejska oraz instytucje krajowe, które dbają o zdrowie publiczne. Również coraz bardziej świadomi konsumenci poszukują artykułów o właściwościach prozdrowotnych. Jednak szeroka oferta powoduje, że kupujący mają problem z łatwym odnalezieniem produktów spożywczych, które mają wysoką wartość odżywczą, a producenci z czytelnym ich oznaczeniem i wyróżnieniem. Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) wprowadziło system jakości Certyfikowany Produkt (CP), który jest odpowiedzią na potrzeby konsumentów i producentów oraz wymagania prawa.

Wsparcie dla producentów w spełnieniu zaleceń Unii Europejskiej i wymogów prawa

Unia Europejska zaleca producentom artykułów spożywczych ich reformulację, która doprowadzić ma do ograniczenia spożycia przez konsumentów substancji takich jak: sól, tłuszcze nasycone i dodane cukry. Zgodnie z wydanym w 2016 r. Roadmap For Action On Food Product Improvement (Plan Działania Na Rzecz Poprawy Produktów Spożywczych) zmierzające do realizacji tego celu porozumienia i działania powinny przyczynić się do wyboru zdrowszych produktów i łatwiejszego do nich dostępu w UE do końca 2020 r. Podobne rekomendacje wysuwają też polski rząd i instytucje publiczne. W dokumentach takich jak Narodowy Program Zdrowia czy Strategia Na Rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju do roku 2020 (z perspektywą do 2030 r.) zachęca się producentów żywności do zmiany składu swoich produktów. Jest to dla nich wyzwanie, które jednocześnie stwarza nowe możliwości biznesowe, w tym także w zakresie innowacji swojej oferty.

System jakości Certyfikowany Produkt (CP) pozwala producentom przetworów z owoców i warzyw spełnić powyższe zalecenia w bezpieczny i zgodny z prawem sposób. Sekretarz Generalny KUPS, Barbara Groele – System jakości Certyfikowany Produkt (CP) został opracowany w ścisłej współpracy z ekspertami z niezależnych jednostek badawczych, w celu zwiększenia udziału owoców i warzyw w produktach gotowych, a przez to w naszej diecie. Widzimy także rosnące zainteresowanie produktami, które cechują się właściwościami prozdrowotnymi. Producenci i przetwórcy dążą do tego, aby odpowiedzieć na zapotrzebowanie rynku, ale także szukają sposobów wyróżnienia się wśród konkurencji. Inicjatywa Stowarzyszenia KUPS ma na celu stworzenie prostego narzędzia, które pozwoli połączyć te trzy cele. Dodatkowo innowacyjne produkty o wysokiej wartości odżywczej, takie jak np. soki, smoothie czy musy, zwiększą swoje szanse na rynkach zagranicznych, szczególnie tych bardziej wymagających.

Obecnie system jakości Certyfikowany Produkt (CP) funkcjonuje jako system branżowy, trwają jednak prace nad uzyskaniem statusu systemu krajowego przyznawanego przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Odpowiedź na oczekiwania konsumentów

Konsumenci poszukują artykułów spożywczych mających korzystnych wpływ na ich zdrowie. Dla 54% badanych kryterium to jest ważniejsze niż cena czy znana marka[1]. Warto podkreślić, że respondentki bardziej ufają produktom z certyfikatem – 87% wybrałoby produkt certyfikowany, nawet jeśli byłby on droższy[2].

System jakości Certyfikowany Produkt (CP) pomaga odpowiedzieć na te wyzwania. Objęte nim mogą bowiem zostać tylko produkty z owoców i warzyw, do których:

·        nie dodano żadnych cukrów, oraz substancji słodzących (słodzików), a pożądaną słodycz osiągnięto poprzez skład produktu w oparciu o naturalne surowce,

·        nie dodano do nich żadnych substancji konserwujących, barwników ani aromatów innych niż pochodzące z owoców lub warzyw.

Z uwagi na wysoki udział składnika owocowego i/lub warzywnego będą mogły być opatrzone minimum dwoma oświadczeniami żywieniowymi i zdrowotnymi (zgodnie z przepisami unijnymi[3]), co również jest warunkiem uzyskania Certyfikatu Jakości CP. Przed otrzymaniem certyfikatu niezależna jednostka potwierdzi spełnienie wymagań i podejmie decyzję o jego nadaniu. Po otrzymaniu certyfikatu produkty te mogą być oznakowane logotypem systemu jakości Certyfikowany Produkt (CP), który dla 92% badanych jest czytelny i przydatny[4].

Promocja polskich owoców i warzyw

Polska jest liderem w Unii Europejskiej w produkcji owoców i warzyw. System jakości Certyfikowany Produkt (CP) przyczynia się do podnoszenia ich spożycia. Dotyczy to zwłaszcza owocowo-warzywnych przetworów wyróżniających się wysokim udziałem krajowych, bardzo wartościowych, ale jednocześnie mało popularnych produktów, takich jak np. czarna porzeczka, aronia, malina czy burak czerwony. Jest tak dlatego, ponieważ skład artykułów spełniających wymagania systemu uzyskiwany jest wyłącznie za pomocą odpowiedniej kompozycji warzyw i owoców. Wsparciem dla przystępujących do systemu przedsiębiorców są także przewidziane w ramach jego promocji działania w mediach – telewizji, kanałach VOD, prasie i Internecie, a także w punktach sprzedaży.

Jak podkreśla Barbara Groele – System jakości Certyfikowany Produkt (CP) jest otwarty dla wszystkich chętnych. Mogą do niego przystąpić przetwórcy, firmy handlowe, jednostki handlowe (np. sieci) i producenci rolni. To bardzo prosty proces – wystarczy wypełnić i przesłać do Stowarzyszenia KUPS formularz zgłoszeniowy wraz z kartą lub kartami produktów, które producent chciałby objąć certyfikatem. W ciągu 7 dni biuro KUPS skontaktuje się z Wnioskodawcą. Służymy niezbędną pomocą podczas ubiegania się o uzyskanie certyfikatu CP, a odpowiednie dokumenty można pobrać ze strony www.certyfikowanyprodukt.pl

 

 

 

KONTAKT DLA MEDIÓW:

Anna Dziemidowicz, Senior Account Executive

PR Hub Sp. z o. o.

e-mail:

tel. +48 53733 000 837 

 

Barbara Groele

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków, Sekretarz Generalny

e-mail:

tel. 22 606 38 63



[1] Dane z badania Promocja Certyfikacji Innowacyjnych Przetworów z Owoców i Warzyw, IQS Sp. z o. o., grudzień 2018, Badanie I, matki dzieci w wieku 3-18 lat, N=248

[2] Ibidem

[3] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności

[4] Ibidem

Kategorie: