Wartość odżywcza soków - Foldery

Przedstawimy Państwu dwa foldery opracowane przez niezależnych ekspertów nt. wartości odżywczej soków oraz roli warzyw i owoców w codziennej zbilansowanej diecie. 

Foldery zostały opracowane przy współpracy z niezależnymi ekspertami z Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ), Szkoły Głównej  Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (SGGW) oraz Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu w ramach projektu dofinansowanego z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Na szczególną uwagę zasługują przywołane w folderach doniesienia naukowe dot. pozytywnej roli prozdrowotnej soków owocowych i warzywnych. Zgodnie z rekomendacją ekspertów powinno się spożywać co najmniej 400 g owoców i warzyw, najlepiej podzielonych na 5 porcji dziennie, jedną z nich można zastąpić szklanką soku (200 ml).  

W folderach można znaleźć następujące informacje:

Ø  definicja soków;

Ø  rola soków w diecie ich jakość i wartość odżywcza;

Ø  opisy soków jabłkowych, pomidorowych i marchwiowych w formie wypowiedzi eksperta;

Ø  fakty na temat soków, które obalają popularne mity;

Ø  doniesienia naukowe prezentujące soki jako element diety wspierający zdrowie, np.: soki i ich biodostępność, soki owocowe a efekt metaboliczny.

Zachęcamy do zapoznania się z folderami: Sok a nauka i Sok bogaty w składniki odżywcze.