Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Unijna konsumpcja owoców i warzyw

Unijna konsumpcja owoców i warzyw

FAMMU/FAPA

Eurostat opublikował najnowsze dane dotyczące unijnego spożycia owoców i warzyw. Jak wynika z najnowszych obserwacji za rok 2014 około 1/3 unijnej populacji (34,4%) w wieku 15 lat i więcej nie spożywa w ogóle zalecanej porcji owoców i warzyw dziennie, a około 15% z nich spożywa ją 5 razy dziennie.

Przypomnijmy, iż zalecana przez Światową Organizację Zdrowia ilość owoców i dzienna porcja warzyw i owoców to 400 gram. W przypadku badanej populacji w wieku 15 lat o powyżej pięć porcji owoców i warzyw spożywało najwięcej bo około 33,1% w Wielkiej Brytanii, 25,9% w Danii, 25% w Holandii oraz 173% w Estonii. W tej samej kategorii wiekowej od 1 do 4 porcji dziennie spożywano najwięcej w przypadku Belgii – około 71,2% badanej populacji oraz po 65% w Chorwacji, Włoszech i na Słowenii. Bark owoców i warzyw w codziennej diecie deklaruje najwięcej Rumunów – około 65% badanych oraz w Bułgarii. 
 
W przypadku Polski, w codziennej diecie nie ma w ogóle owoców i warzyw aż 33,2% obywateli w wieku 15 lat i powyżej, około 56,8% spożywa je od 1 do 4 porcji dziennie, a 10,1% deklaruje pięciokrotne ich spożycie w ciągu dnia.

Źródło: www.ogrodinfo.pl z dnia 24.10.2016 roku