Sukces VI Akademii Sokowej, 29.11.2019 r., Gdańsk

Tegoroczna, szósta edycja, Akademii Sokowej pt. „Produkty sokownicze – od roślin po korzyści zdrowotne” została zorganizowana w dniu 21 listopada 2019 roku przez Katedrę Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej, Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) oraz Gdański Oddział Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności (PTTŻ).

Przywitanie uczestników oraz otwarcie konferencji zostało dokonane przez gospodarza konferencji - prof. dr hab. inż. Agatę Kot-Wasik, Dziekan Wydziału Chemicznego PG. Dodatkowo konferencję otworzyli dr hab. inż. Aleksandra Wilczyńska Prezes Oddziału Gdańskiego PTTŻ, dr inż. Barbara Groele Sekretarz Generalny KUPS oraz prowadząca dr hab. inż. Edyta Malinowska-Pańczyk, prof. PG.

 
Zdjęcie 21.11.2019, 14 57 34
Uczestnicy konferencji mieli okazję wysłuchać bardzo ciekawych prezentacji, przygotowanych i wygłoszonych przez ekspertów z ośrodków akademickich i naukowych oraz przedstawicieli branży. Swoje wystąpienia przygotowali:
  • dr hab. inż. Krystian Marszałek, IBPRS: Zastosowanie wysokich ciśnień do przetwarzania soków
  • dr hab. Renata Kazimierczak, SGGW: Soki owocowe i warzywne z produkcji ekologicznej jako źródło składników bioaktywnych
  • mgr inż. Filip Kłobukowski, GUMED: Znaczenie fruktozy w sokach
  • dr inż. Dariusz Nowak, CMB: Właściwości antyoksydacyjne wybranych soków owocowych i ich możliwość zastosowania w profilaktyce chorób układu krążenia
  • dr hab. inż. Edyta Malinowska-Pańczyk, PG, Zagospodarowanie wytłoków owocowych do otrzymywania fermentowanych napojów owocowych posiadających cechy żywności funkcjonalnej
  • prof. dr hab. inż. Artur Bartkowiak, CBIMO: Innowacyjne opakowania do soków w świetle nowych wymogów Gospodarki w Obiegu Zamkniętym
  • dr hab. inż. Alina Kunicka – Styczyńska, PŁ: Polskie izolaty środowiskowe bakterii Alicyclobacillus acidoterrestris i ich biofilmy – wskaźnik kontroli jakości soków owocowych
  • dr inż. Beata Przygoda, IŻŻ: Sok pomarańczowy odtworzony z soku zagęszczonego – produkcja, właściwości, wartość odżywcza
  • prof. dr hab. Witold Płocharski, IO, dr inż. Barbara Groele, KUPS: System Jakości Certyfikowany Produkt (CP)

 

Konferencja cieszyła się zainteresowaniem zarówno wśród środowiska naukowego zajmującego się przetwórstwem owoców i warzyw, jak również wśród przedstawicieli przemysłu branży sokowniczej. Udział w niej wzięło ponad 70 uczestników z miejsc takich jak:

- Politechnika Gdańska

- Politechnika Łódzka

- Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

- Uniwersytet Morski w Gdyni

- Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

- Instytut Wysokich Ciśnień PAN

- Gdański Uniwersytet Medyczny

- Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu


Przedstawiciele firm przetwórczych m.in.:

Bracia Sadownicy, Biurkom – Flampol, Frankfood, Marwit, Stary Sad, Tymbark, Ustronianka, Victoria Cymes, Wosana.

 

Zdjęcie 21.11.2019, 15 12 43
Poruszane podczas konferencji zagadnienia obejmowały zarówno aspekty związane z korzyściami zdrowotnymi, wynikającymi ze spożycia soków, bogactwem prozdrowotnych składników pochodzących z owoców i warzyw, obecnością naturalnych cukrów, poszukiwaniem najbardziej wartościowych pod względem zdrowotnym rodzajów soków, produkowanych z krajowych owoców, jak również najlepszymi metodami ich utrwalania, gwarantującymi wysoką wartość odżywczą i smakowitość soków.  Dodatkowo poruszono również tematy niezwykle istotne dla przetwórców tj. kierunki zagospodarowania wytłoków, zmniejszenie wpływu opakowań soków na środowisko w kontekście najnowszych przepisów Komisji Europejskiej czy czystość mikrobiologiczna.  Podczas przerw uczestnicy mogli degustować soki, musy i smoothie owocowe, dzięki uprzejmości Firm Biurkom Flampol Sp. z o.o., Fructa Napoje Sp. z o.o., Hortex Sp. z o.o., Tymbark MWS Sp. z o.o.,

 

Spotkanie pozwoliło nie tylko wysłuchać prezentacji, ale również brać aktywny udział w dyskusji. Już dziś, organizatorzy Stowarzyszenia KUPS, zapraszają na kolejną Akademię Sokową, którą na stałe wpisała się w kalendarz jesiennych spotkań.