Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Spadek znaczenia Chin jako eksportera koncentratu jabłkowego do UE

Spadek znaczenia Chin jako eksportera koncentratu jabłkowego do UE

Bank Gospodarki Żywnościowej

Zgodnie z danymi Eurostatu eksport zagęszczonego soku jabłkowego (HS6 200979) z Chin do UE-27 w 2012 roku wyniósł 38,3 tys. t, co oznaczało że był o 66 proc. niższy niż w roku poprzednim. Było to również aż o 85 proc. mniej w stosunku do 2007 roku, kiedy kraje Unii Europejskiej sprowadziły 258 tys. ton zagęszczonego soku jabłkowego z Państwa Środka. Udział Chin w łącznym imporcie koncentratu do Unii (zarówno z zewnątrz jak i wewnątrzunijnym) spadł w latach 2011-2012 o blisko 10 pp. do nieco ponad 5 proc. Działo się to mimo wzrostu produkcji w tym kraju, która w 2012 roku wyniosła około 750 tys. ton wobec 630 tys. t w roku poprzednim (Foodnews). Jedną z przyczyn spadku wolumenu przywozu do Unii mógł być fakt, że chiński koncentrat jest mniej konkurencyjny cenowo w stosunku do europejskiego (np. z Polski). Jego ceny w lutym br. wynosiły 1,30 USD/kg, a przy uwzględnieniu ceł, kosztów frachtu i opłat portowych oscylowały na poziomie 1,80 USD/kg. Zagęszczony sok jabłkowy z Polski oferowany był w analogicznym czasie w cenie wynoszącej 1,60 USD/kg – informują analitycy Banku Gospodarki Żywnościowej.