Prof. dr hab Witold Płocharski: Przemysł sokowniczy zawsze był i nadal jest bliski memu sercu

Prof. Dr hab. Witold Płocharski to niezwykle ważna postać w branży przetwórstwa owocowo-warzywnego, w szczególności branży sokowniczej. Związany ze Stowarzyszeniem Krajowa Unia Producentów Soków od początku jego istnienia przyczynił się do rozwoju krajowego przetwórstwa, tak pod względem technologicznym, jak i legislacyjnym. Po wielu latach aktywności zawodowej i stowarzyszeniowej, podjął decyzję o wycofaniu się z kierownictwa Stowarzyszenia KUPS, natomiast pozostał jego członkiem zwyczajnym. Za wszystkie wspólne lata pracy w Zarządzie Stowarzyszenia KUPS oraz DSK serdecznie dziękujemy!

 Prof. Dr hab. Witold Płocharski to niekwestionowany ekspert z zakresu technologii produkcji przetworów owocowo-warzywnych oraz legislacji. Od czasów studenckich był związany z Instytutem Ogrodnictwa w Skierniewicach, gdzie specjalizował się w przetwórstwie. W latach 1989-1991 pełnił także funkcję Kierownika Zakładu Przetwórstwa i Zamrażalnictwa, zaś w latach 1991-2011, aż do emerytury, był Kierownikiem Zakładu Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców.

Działalność na rzecz branży przetwórstwa

Praca zawodowa była jednocześnie jego pasją – prof. Płocharski jest autorem około 200 publikacji naukowych oraz upowszechnieniowych, a także współautorem kilku książek w zakresie oceny jakości i przetwórstwa owoców i warzyw. Doświadczenie zawodowe obejmowało udział w projektach krajowych i unijnych, a także pracę na rynkach USA, Wielkiej Brytanii, Mongolii czy Chin. Prof. Płocharski dzięki wszechstronnej wiedzy oraz zaangażowaniu przyczynił się do upowszechnienia ustawodawstwa Unii Europejskiej połączonego z dostosowaniem polskich producentów owoców do wymogów rynku unijnego. Chętnie dzielił się swoim doświadczeniem z zakresu technologii, jakości oraz legislacji w branży owocowo-warzywnej. W ramach aktywności zawodowej bezinteresownie doradzał uczestnikom branży w zakresie jakości i przetwórstwa, bazując na ogromnej wiedzy w tym zakresie.

Współpraca z KUPS

Ekspert był związany ze Stowarzyszeniem Krajowa Unia Producentów Soków od momentu założenia tej organizacji w 1993 r., pod pierwotną nazwą Krajowa Unia Producentów Soków i Napojów Bezalkoholowych (KUPSiNB). Przez prawie 28 lat działalności był członkiem zarządu Stowarzyszenia w funkcji wiceprzewodniczącego, krótko pełnił także rolę przewodniczącego. W 2004 r. został wybrany do Zarządu Europejskiego Systemu Kontroli Jakości (European Quality Control System for juices). Prof. Płocharski był także współtwórcą niezwykle ważnej inicjatywy na rynku krajowym: Dobrowolnego Systemu Kontroli soków i nektarów (DSK), który przyczynił się do osiągnięcia najwyższej jakości polskich produktów na przestrzeni kolejnych lat działalności. Od momentu powstania DSK w 2002 r. był przewodniczącym Zespołu Technicznego DSK. Działalność prof. Płocharskiego pozwoliła na konkurencję krajowych wyrobów na europejskich i światowych rynkach sokowniczych.

Wspomnienie prof. Płocharski

Prof. Dr hab. Witold Płocharski to prawdziwy ekspert, który przez lata, dzięki swej działalności, wpłynął na kształt obecnego rynku przetwórstwa w Polsce. W imieniu Stowarzyszenia KUPS dziękujemy za włożone serce i wiedzę, którą branża owocowo-warzywna będzie z pewnością ceniła przez kolejne lata.

Poniżej załączamy krótkie wspomnienia Pana Profesora z wieloletniej współpracy z Zarządem Stowarzyszenia KUPS.