Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Polskie jabłka i gruszki pojadą do USA? Kolejny krok do otwarcia rynku

Polskie jabłka i gruszki pojadą do USA? Kolejny krok do otwarcia rynku

Komisja Europejska jest zadowolona z kolejnego kroku na drodze do otwarcia amerykańskiego rynku na jabłka i gruszki pochodzące z Europy.

Jak informuje Bruksela, chodzi o publikację projektu reguł eksportu owoców za ocean przez resort rolnictwa Stanów Zjednoczonych. Na ewentualnych ułatwieniach skorzystaliby między innymi polscy producenci. Według Komisji, mogłoby to nastąpić w tym roku.

Starania o otwarcie amerykańskiego rynku na jabłka i gruszki z Unii trwają od 2007 roku.

Dotyczą ośmiu krajów, między innymi Belgii, Francji, Włoch i Polski. Po wprowadzeniu rosyjskiego embarga w 2014 roku, na którym stracili przede wszystkim polscy i belgijscy sadownicy, rozmowy między Brukselą a Waszyngtonem nabrały jeszcze większego znaczenia.

Otwarcie rynku we wrześniu 2016 roku?

Jak informuje Komisja, unijni i amerykańscy eksperci uzgodnili konkretne działania, jakie będą musieli podjąć producenci owoców i władze poszczególnych krajów, aby rozpocząć eksport. Kolejnym krokiem jest publikacja reguł takiej współpracy, które będą teraz przedmiotem konsultacji publicznych.

Komisarze do spraw zdrowia Vytenis Andriukaitis, handlu Cecilia Malmström i rolnictwa Phil Hogan we wspólnym oświadczeniu napisali, że ułatwienia w eksporcie jabłek i gruszek za ocean przyniosą „znaczące korzyści dla europejskich rolników, spośród, których wielu z dnia na dzień straciło kluczowy dla nich rynek eksportu w wyniku rosyjskich sankcji”.

Zdaniem komisarzy, przy odpowiednim zaangażowaniu obu stron, otwarcie amerykańskiego rynku możliwe będzie we wrześniu tego roku.

Źródło: www.polskieradio.pl z dnia 16.01.2016 roku