Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Polska wyeksportowała w ubiegłym roku więcej świeżych owoców i warzyw niż w 2011 r.

Polska wyeksportowała w ubiegłym roku więcej świeżych owoców i warzyw niż w 2011 r.

FAMMU/FAPA za Ministerstwo Finansów

W 2012 roku Polska wyeksportowała łącznie 1,25 mln ton świeżych owoców oraz niecałe 641 tys. ton świeżych warzyw i 47,7 tys. ton ziemniaków. Rok wcześniej polski eksport świeżych produktów ogrodnictwa wyniósł 776,3 tys. ton owoców świeżych, 591 tys. ton warzyw oraz nieco ponad 74 tys. ton ziemniaków – informuje FAMMU/FAPA za Ministerstwo Finansów.

W minionym roku, na skutek rekordowego wolumenu eksportu jabłek,, całkowita wielkość eksportu polskichowoców wzrosła wobec roku poprzedniego o niemal 40% – o niecałe 450 tys. ton i wynika to właśnie ze zwyżki w wysyłce jabłek, których w omawianym okresie wyeksportowaliśmy aż 951 tys. ton. Za wyeksportowane w minionym roku owoce polscy eksporterzy uzyskali 616,8 mln euro, za warzywa – ponad 522 mln euro, a za ziemniaki niecałe 5 mln euro.

W przypadku polskiego eksportu przetworów owocowo – warzywnych w 2012 roku wysłaliśmy poza granicę 755,1 tys. ton przetworzonych owoców za kwotę 1,14 mld euro oraz 786,2 tys. ton przetworzonych warzyw za sumę 588 mln euro. W obydwu przypadkach – zarówno wysyłki przetworów z owoców jak i z warzyw odnotowano wzrost wolumenu eksportu wobec roku poprzedniego.

W importowanych do Polski produktach ogrodnictwa w roku 2012 odnotowano spadek zarówno w przywozie owoców jak i warzyw – w pierwszym przypadku z 1,27 mln ton sprowadzonych w roku 2011 do 1,19 mln ton obecne oraz w przypadku warzyw z ponad 476 tys. ton do 381,2 tys. ton.
Ubiegłoroczny import ziemniaków było o dokładnie połowę mniejszy i wyniósł nieco ponad 126 tys. ton. Za zaimportowane owoce polscy importerzy uiścili sumę niemal identyczną co przed rokiem – 890 mln euro, a za warzywa 337,8 mln euro.

W roku 2012 sprowadzono do Polski niecałe 297 tys. ton przetworzonych owoców oraz ponad 279 tys. ton przetworzonych warzyw. Kwota za zaimportowane przetwory – to dla owoców niecałe 470 mln euro, a dla warzyw ponad 261 mln euro.

 

Źródło: www.portalspozywczy.pl z dnia 20.03.2013 roku