Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Polska potentatem eksportowym mrożonych owoców i warzyw

Polska potentatem eksportowym mrożonych owoców i warzyw

Polskie mrożonki trafiają na stoły konsumentów z całej Unii. W UE jesteśmy w czołówce jeśli chodzi o eksport mrożonych owoców i warzyw zarówno na potrzeby przemysłu przetwórczego jak i mrożonek konsumenckich.

Według szacunkowych danych Głównego Urzędu Statystycznego w 2012 roku produkcja mrożonych warzyw (w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej) w kraju była rekordowa, wzrosła o 9,5 proc. porównaniu do 2011 roku i ukształtowała się na poziomie 566 tys. ton (ponad 50 proc. produkcji wszystkich przetworów warzywnych).

Produkcja mrożonych owoców i orzechów w 2012 roku wzrosła natomiast o 3,1 proc. w stosunku do 2011 roku i ukształtowała się na poziomie 312 tys. ton.

Eksport przetworów owocowo-warzywnych w 2012 roku ukształtował się na poziomie 1248 tys. ton, z czego 635 tys. ton stanowiły mrożone owoce i warzywa. Jego wartość wyniosła 1447 mln euro, z czego 45% stanowiły mrożonki.

– Sprzedaż zagraniczna przetworów warzywnych zarówno pod względem wolumenu jak i wartości wzrasta, choć dynamika ta wyhamowała na przestrzeni ostatnich 5 lat, szczególnie w 2009 roku, czemu mogło przysłużyć się spowolnienie na rynkach europejskich. Eksport przetworów owocowych, w tym też mrożonych owoców nie wykazuje tendencji wzrostowych. Jego wielkość jest uwarunkowana głównie wahaniami produkcji owoców i zmianami ich cen – mówi Mariusz Dziwulski, analityk BGŻ.

 

Źródło: www.portalspozywczy.pl z dnia 22.04.2013 roku