Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Podpisano umowę sprzedaży zakładu przetwórstwa owocowo-warzywnego we Włocławku

Podpisano umowę sprzedaży zakładu przetwórstwa owocowo-warzywnego we Włocławku

portalspozywczy.pl / pr

W piątek 31 stycznia została podpisana ostateczna umowa sprzedaży składników majątkowych zakładu produkcyjnego we Włocławku między Agros-Nova a Krajową Spółką Cukrową.

W roku 2013 firma Agros-Nova w ramach prowadzonego procesu racjonalizacji kosztów produkcji zdecydowała o przeniesieniu produkcji z zakładu we Włocławku do zakładu w Łowiczu. W rezultacie podjęto decyzję o sprzedaży zakładu. W połowie 2013 roku doszło do porozumienia w sprawie sprzedaży włocławskiego zakładu pomiędzy firmami Agros-Nova a Krajową Spółką Cukrową z Torunia, znaną też jako Polski Cukier. Od października Polskie Przetwory, spółka należąca do KSC, dzierżawiła zakład we Włocławku.

W grudniu na nabycie zakładu przez Krajową Spółkę Cukrową zezwolił Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Zawarcie ostatecznych umów miało miejsce 31 stycznia, zaś nowym właścicielem zakładu została specjalnie powołana do tego spółka-córka: KSC S.A. – Polskie Przetwory Sp. z o.o..

Transakcja sprzedaży składników majątkowych zakładu produkcyjnego we Włocławku nie obejmuje sprzedaży marki Włocławek, której właścicielem pozostaje nadal Grupa Agros-Nova. Produkcja ketchupu, jak i innych produktów tej marki w niezmienionych recepturach będzie dalej rozwijana w zakładzie produkcyjnym w Łowiczu.

Źródło: www.portalspozywczy.pl z dnia 12.02.2014 roku