Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Po raz trzeci przyznano certyfikaty “Dobry produkt – wybór ekspertów”

Po raz trzeci przyznano certyfikaty “Dobry produkt – wybór ekspertów”

Grupa PTWP SA, wydawca magazynu Rynek Spożywczy oraz portali portalspozywczy.pl i dlahandlu.pl, wspólnie z Polską Organizacją Handlu i Dystrybucji przyznała już po raz trzeci firmom z branży żywnościowej certyfikaty “Dobry produkt – wybór ekspertów”.

Oprócz przedstawicieli redakcji oraz POHiD w skład jury, które wyłoniło nagrodzone produkty i firmy, wchodzą także doc. dr Urszula Kłosiewicz-Górecka, zastępca dyrektora ds. Koordynacji Badań Instytut Badań Rynku, Konsumpcji i Koniunktur; Andrzej Wojciechowicz, szef firmy doradczej FMCG Business Consulting oraz Agnieszka Sora, dyrektor zarządzający, GfK Polonia Sp. z o.o.

Nagrody, wspólnie z Edytą Kochlewską, redaktor naczelną serwisu dla handlu.pl i zastępczynią redaktora naczelnego “Rynku Spożywczego” oraz Łukaszem Stępniakiem, redaktorem naczelnym “Rynku Spożywczego” i serwisu portalspozywczy.pl, wręczyła Renata Juszkiewicz-Ciechońska, prezes zarządu Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji i dyrektor przedstawicielstwa Metro Group w Polsce. Galę poprowadziła prezenterka telewizyjna Anna Popek.

Wyróżnienia mają postać certyfikatów, które producenci i/lub dystrybutorzy mogą przez rok eksponować na opakowaniach nagrodzonych produktów. Celem nagród, przyznawanych w sześciu kategoriach, jest popularyzacja i promocja najlepszych produktów spożywczych, które wyróżniają się jakością, innowacyjnością, sposobem opakowania, i które znajdują największe uznanie u klientów.

Certyfikaty przyznano w kilku kategoriach: jakość produktu, produkt innowacyjny, funkcjonalność opakowań i design, produkt regionalny i produkt zagraniczny.

W kategorii Jakość produktu wyróżniono cztery wyroby. Pierwszą nagrodę otrzymało Ciasto Hrabiego firmy Consonni. Certyfikat odebrał Dominik Bartelak, współwłaściciel firmy Consonni. Drugie wyróżnienie trafiło na ręce Tomasza Myszki, specjalisty ds. marketingu Develey Polska Sp. z o.o., a nagrodzonym produktem był Sos Sojowy Kikkoman. W tej kategorii wyróżnienie otrzymała także Polędwica Królewska P.H.P. Tradycyjne Jadło. Spółkę reprezentował właściciel Jerzy Skonieczny. Ostatni zertyfikat Jakość produktu otrzymał Miód Kozacki Staropolski firmy Pszczelarz Kozacki. Nagrodę odebrał Artur Kozak, manager ds. marketingu i eksportu.

Również w kategorii Produkt innowacyjny przyznano cztery nagrody. Pierwszą odebrał Grzegorz Białek, dyrektor handlowy FRoSTA Sp. z o.o. za Rybę z pieca. Kolejnym beneficjentem certyfikatu “Dobry produkt – Wybór ekspertów” w tej kategorii jest Ser Twarogowy z Mascarpone “Milandia” OSM Piątnica. Odebrał go Tomasz Głasek, kierownik działu handlu spółdzielni. Wyróżnienie Jakość przyznano także firmie Sante A. Kowalski Sp. j. za Ciasteczka Owsiane. Spółkę reprezentował Piotr Pichalski, specjalista ds. marketingu. Ostatni wyróżniony produkt to Ekologiczny Sok z Buraka Kwaszonego firmy Żywność Ekologiczna Bio Food sp. z.o.o. Odebrał je Tadeusz Szynkiewicz, prezes zarządu Bio Food sp.z o.o

Następną nagradzaną kategorią była Funkcjonalność opakowań i design. Wyróżnienie otrzymały również cztery produktu. Certyfikat dla limitowanej edycji napojów owocowych Fortuna firmy Agros Nova Sp. z o.o. odebrał Marek Sypek, prezes zarządu Agros Nova Sp. z o.o. Drugim wyróżnionym produktem okazała się herbata Artistic Tea firmy Bacara. Certyfikat trafił do rąk Małgorzaty Grabowskiej, przedstawicielki firmy. W tej kategorii wyróżnienie otrzymała także linia kasz firmy Sys, a odebrała je Małgorzata Wróblicka-Sysiak, właścicielka firmy. Ostatnie wyróżnienie z kategorii Funkcjonalność opakowań i design otrzymały Ziemniaki w worku firmy Tesco Polska Sp. z o.o. Spółkę reprezentował Czesław Grzesiak, wiceprezes zarządu.
W kategorii Produkt regionalny wręczono dwa certyfikaty. Pierwszy otrzymało piwo Pszeniczniak z Browaru Amber, a odebrał go Marek Skrętny, dyrektor ds. marketingu firmy. Drugi trafił do rąk Małgorzaty Pucer, właścicielki firmy Pasieka Pucer za Mazurski miód akacjowy z poziomkami firmy Pasieka Pucer.

Ostatnią kategorią był Produkt zagraniczny. Tu certyfikat “Dobry produkt – wybór ekspertów” otrzymały także dwa produkty. Wyróżniono wódkę Stumbras firmy MV Poland Sp. z o.o. Nagrodę odebrała Joanna Gemza, brand managera firmy. Drugi certyfikat trafił do firmy UAB Biovela za Szynkę czarną tradycyjną wędzoną na zimno. Wręczono go Dariusowi Kirkila, kierownikowi ds. sprzedaży.

 

Źródło: www.portalspozywczy.pl z dnia 16.10.2012 roku