Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Paskalizacja usługowa – rewolucyjny model współpracy biznesowej dla producentów żywności i napojów

Paskalizacja usługowa – rewolucyjny model współpracy biznesowej dla producentów żywności i napojów

Paskalizacja to nowoczesna metoda utrwalania żywności. Firma HPP Services Poland umożliwia korzystanie z technologii HPP w branży spożywczej na zasadzie usługi. Klienci mają dostęp do paskalizacji i nie są zobowiązani do zakupu własnej instalacji HPP. Daje to wiele korzyści.

Negatywny wpływ tradycyjnych metod utrwalania na wartość odżywczą oraz cechy sensoryczne żywności sprawia, że usługowa paskalizacja oferowana przez firmę HPP Services Poland jest alternatywą dla producentów chcących zwiększyć atrakcyjność swoich produktów. Producenci mają możliwość zrezygnowania ze stosowania konserwantów oraz obniżającej jakość produktu obróbki termicznej. A wszystko to bez ponoszenia wysokich kosztów inwestycji w urządzenia HPP.

Technologia HPP – charakterystyka i zalety stosowania w produkcji żywności i napojów

Technologia HPP (High Pressure Processing), inaczej zwana paskalizacją, to innowacyjna metoda utrwalania żywności wykorzystująca w tym celu wysokie ciśnienie hydrostatyczne (do 6000 barów). W przeciwieństwie do obróbki termicznej, proces HPP umożliwia przedłużenie trwałości produktu, bez negatywnego wpływu na zawartość witamin, przeciwutleniaczy i innych związków nieodpornych na wysoką temperaturę.

Żywność poddaną utrwalaniu HPP cechuje naturalna świeżość oraz brak utraty walorów smakowo-zapachowych. Brak jej posmaku gotowania, jak ma to miejsce w przypadku pasteryzacji. Wysokie ciśnienie nie wpływa znacząco na substancje niskocząsteczkowe, takie jak naturalne barwniki, czy substancje smakowo-zapachowe. Dzięki temu produkty zachowują swoje naturalne cechy sensoryczne. Obróbka powoduje degradację patogenów, takich jak Listeria czy E.coli oraz drobnoustrojów odpowiedzialnych z psucie się żywności. Zastosowanie paskalizacji umożliwia uzyskanie bezpiecznego produktu, bez konieczności stosowania konserwantów i utraty jakości. Czysta etykieta produktu to znak rozpoznawczy tej technologii. Otwiera to producentom potężne możliwości w otrzymywaniu nowych produktów w kategorii Premium.

W jakich branżach znajduje zastosowanie?

Paskalizacja jest najszerzej stosowana w branży soków oraz przetworów z owoców i warzyw, takich jak hummus, pasty warzywne, musy i przeciery owocowe. Jednak ze świetnym rezultatem można ją również zastosować w produktach mięsnych, owocach morza oraz daniach gotowych. Produkt paskalizowany należy przechowywać w warunkach chłodniczych, ponieważ proces HPP nie jest równoważny z procesem sterylizacji w temperaturze >100˚C. Dzięki paskalizacji np. produkty z owoców i warzyw nie są narażone na starty cennych termolabilnych składników, jak np. witamina C lub beta-karoten, substancji szczególnie wrażliwych na obróbkę termiczną.

Więcej informacji w linku: foodfakty.pl