Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Niemiecka produkcja jabłek oficjalnie znacznie mniejsza

Niemiecka produkcja jabłek oficjalnie znacznie mniejsza

AMI

W Niemczech zaczynają ukazywać się oficjalne komunikaty dotyczące zmniejszenia produkcji jabłek. Jak podaje dziś AMI, mróz, grad, susza nie oszczędziły niemieckiej produkcji. Tej jesieni konsumenci kupują znacznie więcej jabłek, z tego względu, że ogrody przydomowe nie obrodziły. Jak prognozuje instytucja, niższe zapasy mogą wpłynąć na wzrost cen deseru w drugiej połowie sezonu.

Według wstępnego badania, Niemcy magazynują prawie 370 000 ton deserowych (stan na 1 listopada 2019 r.). Oznacza to, że dostępnych jest około 90 000 ton jabłek mniej niż w poprzednim roku. Ale jest to także spory spadek w porównaniu z „normalnymi latami”, takimi jak 2015 i 2016 r.

To zapewnia optymizm w szacowaniu dalszej sytuacji na rynku. Ponadto, stosunek jabłek deserowych do przemysłowych będzie prawdopodobnie będzie mniejszy niż zwykle. W wielu regionach znajdują się obszary uszkodzone przez grad, a na północy kraju duży odsetek jabłek stanowią owoce przerośnięte.

Ogólnokrajowa słabsza dostępność jabłek wynika z warunków pogodowych. Szczególnie mocno ucierpieli producenci we wschodnich krajach związkowych, które ze względu na przymrozki wiosną i późniejsze uszkodzenia gradowe, mają zapasy jabłek na poziomie 45 000. Brakuje tutaj 35 000 ton, co można zrekompensować jedynie w połowie poprzez przywóz z innych regionów.

www.e-sadownictwo.pl