Branża
Branża > Informacje dla branży > Konferencje, seminaria, szkolenia > Konferencja Optymalizacja produkcji w branży spożywczej, 22.11.2017 r., Toruń

Konferencja Optymalizacja produkcji w branży spożywczej, 22.11.2017 r., Toruń

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków objęło patronatem konferencję Optymalizacja produkcji w branży spożywczej, która odbędzie się w dniu 22 listopada 2017 roku w Toruniu.

Sukces przedsiębiorstw zajmujących się produkcją żywności oraz napojów w dużej mierze zależy od stopnia ich automatyzacji, robotyzacji i sprawnie funkcjonującemu działowi Utrzymania Ruchu. Dynamiczne zmiany w dostępnych rozwiązaniach wymuszają ciągłą aktualizację wiedzy o zaawansowanych technologiach. Ogólnopolska konferencja techniczna „Optymalizacja produkcji w branży spożywczej” to branżowe spotkanie, podczas którego przedstawione zostaną najlepsze praktyki służące optymalizacji procesów produkcyjnych.

 

Termin i miejsce: 22 listopada 2017 r., Toruń, Hotel Filmar

Koszt: Udział bezpłatny
Rejestracja: http://www.axonmedia.pl/konferencje/rejestracja/optymalizacja_produkcji_branza_spozywcza/

Czego mogą spodziewać się uczestnicy konferencji?

Tematyka wydarzenia skupia się na najważniejszych obszarach odpowiadających za optymalizację procesów wytwórczych w przemyśle spożywczym: automatyzacji, Utrzymaniu Ruchu, bezpieczeństwie oraz efektywności energetycznej. W trakcie licznych prelekcji zaprezentowane zostaną trendy, innowacje i rozwiązania najczęstszych problemów, z jakimi borykają się na co dzień osoby związane z produkcją. Dodatkowo w części targowo-wystawienniczej dzięki obecności ekspertów z kluczowych firm dostarczających rozwiązania dla przemysłu będzie można skorzystać z  indywidualnych konsultacji w zakresie ich zastosowania. Po części konferencyjnej odbędą się 2 bezpłatne praktyczne warsztaty techniczne.

Szczegółowa tematyka

  • Roboty paletyzujące – proste rozwiązania do pracy w każdych warunkach
  • Silniki liniowe oraz liniowo-obrotowe – zastosowanie w aplikacjach do nalewania i zakręcania
  • Rozwiązania z zakresu sensoryki dedykowane do obszarów spożywczych
  • Wykorzystanie technologii RFID oraz rozwiązań wizyjnych w aplikacjach spożywczych
  • Robotyzacja procesu pakowania i zastosowanie robotów mobilnych w obrębie opakowań jednostkowych i zbiorczych
  • Detekcja wycieków sprężonych gazów wraz z kalkulacją kosztów
  • Struktura materiałów w kontakcie z produktami spożywczym
  • Wykorzystanie kamer termowizyjnych do zapewnienia ciągłości produkcji
  • Automatyzacja smarowania istotnym elementem wspomagającym utrzymanie ruchu
  • Jak zabezpieczyć wrażliwy produkt przed niepożądanymi zjawiskami ze strony sieci elektroenergetycznej poprzez własną jednostkę wytwórczą
  • Optymalizacja kosztów w zmieniających się warunkach technologicznych i taryfowych 
  • Intralogistyka w przedsiębiorstwie spożywczym

W ramach uczestnictwa zapewniamy bezpłatnie: udział we wszystkich prelekcjach, bezpośrednie konsultacje z ekspertami, praktyczne pokazy i prezentacje w ramach fakultatywnych warsztatów, pakiet materiałów konferencyjnych, stoisko z prasą branżową, przerwy kawowe, imienny certyfikat uczestnictwa.

Konferencja została objęta patronatem medialnym przez specjalistyczne czasopisma i portale branżowe oraz patronatem honorowym przez Krajową Izbę Gospodarczą, Krajową Unię Producentów Soków, Związek Polskich Przetwórców Mleka, Polską Federację Producentów Żywności, Związek Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy, Krajową Izbę Gospodarczą “Przemysł Rozlewniczy”, Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, Toruńską Agencją Rozwoju Regionalnego, Polską Izbę Opakowań oraz Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich.

Szczegóły dotyczące konferencji oraz warsztatów, rejestracja i pełna agenda dostępne na stronie:
http://www.axonmedia.pl/konferencje/aktualne/optymalizacja_produkcji_branza_spozywcza