Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Jesteśmy globalnym liderem rynku koncentratów z owoców “kolorowych”

Jesteśmy globalnym liderem rynku koncentratów z owoców “kolorowych”

PM, portalspozywczy.pl

– W sezonie 2012/13 w Polsce wyprodukowano ok. 33 tys. ton “innych” koncentratów niż jabłkowy. Na eksport trafiło 95 proc. polskiej produkcji. Jesteśmy światowymi liderami – mówi serwisowi portalspozywczy.pl, dr Bożena Nosecka z IERiGŻ-PIB.

Jak tłumaczy dr Bożena Nosecka, Polska góruje w sektorze czarnej porzeczki i aronii, w przypadku wiśni konkuruje jedynie z Turcją, a malin – z Serbią. – Na rynku truskawek mamy znacznie większą konkurencję w postaci krajów Europy Południowej (te kraje jednak postawiły na owoce deserowe) – dodaje.  

– Produkcja innych koncentratów owocowych niż jabłkowe utrzymuje się na stabilnym poziomie 30 tys. ton, podczas gdy przed akcesją do UE było to ok. 20 tys. ton. W Polsce produkuje takie koncentraty, jak: wiśniowy, z czarnej porzeczki, aroniowy, malinowy, truskawkowy, oraz niszowe smaki jak czerwona porzeczka czy czarny bez – mówi ekspertka IERiGŻ.

Jak tłumaczy dr Nosecka, powyższe koncentraty nie są aż tak popularne jak jabłkowe czy pomarańczowe, więc zarówno spożycie, jak i produkcja są o wiele niższe. – Przy obecnym nasyceniu i stabilizacji rynku soków potrzebne są akcje promocyjne, który pobudziłyby konsumpcję soków z koncentratów owoców “kolorowych” – dodaje.

 

 

Źródło: www.portalspozywczy.pl z dnia 13.08.2013 roku