O bieżącej kampaniiAktualnościBiuro prasowe - kontaktArchiwum kampanii
 
 
Wyszukiwarka

5 x dziennie warzywa i owoce 2008-2010

„5 razy dziennie warzywa i owoce” to kampania realizowana w latach 2008 – 2010, powstała w wyniku niepokojących statystyk, dotyczących niskiego spożycia owoców i warzyw w Polsce. Okazało się, że przeciętny Polak spożywa dziennie zaledwie 250 g owoców lub warzyw. Tymczasem Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by jeść dziennie minimum 400 g tych produktów. Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soku złożyło wniosek o dofinansowanie ze środków Unii Europejskiej projektu, mającego na celu budowanie świadomości społeczeństwa na temat zdrowej i zbilansowanej diety. Projekt ten otrzymał w 2008 roku dofinansowanie w ramach mechanizmu „Wsparcia Działań Promocyjnych i Informacyjnych na rynku wybranych produktów rolnych”. To już druga kampania Stowarzyszenia KUPS, która uzyskała dotację z Unii Europejskiej.

Projekt „5 razy dziennie warzywa i owoce” promował koncepcję spożywania, optymalnych dla organizmu, 5 porcji warzyw i owoców, w tym również soków. Program miał charakter informacyjno – promocyjny i trwał 2 lata. Podobnie jak w kampanii „Marchewka”, niedozwolone było promowanie konkretnych marek, brandów czy nazw producentów. Celem było zwiększenie popytu na świeże owoce i warzywa (w tym soki) wśród kobiet w wieku 25 – 45 lat i dzieci w wieku 7 – 13 lat.
W związku z tym zakładano: budowanie świadomości zdrowej diety, potrzeby spożywania 5 porcji warzyw i owoców (w tym soków), zachęcanie dzieci do ich konsumpcji, utrwalanie pozytywnego wizerunku warzyw i owoców, jako produktów zdrowych i niezbędnych do utrzymania zbilansowanej diety.

Więcej informacji na stronie: www.5porcji.pl


 
Niniejszy serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatność i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij