MisjaCeleStrukturaCzłonkowieHistoriaWspółpraca krajowa i międzynarodowaKontakt
 
 
Kodeks praktyki
Sok czyli owoc w płynie

Cele

 Główne cele:

  • zapewnianie wysokiej jakości produktów poprzez wspieranie Dobrowolnego Systemu Kontroli (DSK) soków i nektarów,

  • lobbing uzasadnionych interesów producentów soków, w szczególności prorozwojowych rozwiązań fiskalnych, celnych, jakościowych i zdrowotnych,

  • przeprowadzanie analiz, gromadzenie i rozpowszechnianie aktualnych informacji dotyczących rynku soków,

  • ukierunkowanie rozwoju bazy surowcowej na potrzeby produkcji soków,

  • organizowanie sympozjów naukowo-technicznych, seminariów, szkoleń, konferencji, wystaw i innych imprez mających na celu realizację zadań Stowarzyszenia,

  • reprezentowanie producentów soków w innych organizacjach i związkach,

  • kształtowanie korzystnego wizerunku polskich producentów soków,

  • promowanie za granicą krajowych producentów i sprzedawców soków,

  • upowszechnianie zagranicznych publikacji dotyczących osiągnięć naukowych i technicznych z zakresu produkcji soków,

  • opracowywanie opinii dotyczących przygotowania i szkolenia kadry inżynieryjno-technicznej.

Szczegółowy opis celów można przeczytać w naszym statucie.

Największe osiągnięcia:

  • znacząca poprawa jakości soków i nektarów wprowadzanych na rynek polski,

  • powołanie Dobrowolnego Systemu Kontroli (DSK) zapewniającego warunki uczciwej konkurencji w branży soków, nektarów i napojów,

  • dostosowanie warunków produkcji soków do wymogów Unii Europejskiej,

  • opublikowanie w języku polskim „Kodeksu praktyki AIJN”, czyli dokumentu technicznego służącego do oceny autentyczności soków i nektarów,

  • obniżenie stawek celnych na zagęszczone soki z owoców południowych w latach 2001-2004,

  • uzyskanie korzystnej dla branży interpretacji kryteriów dostępu do wsparcia finansowego w ramach Sektorowego Programu Operacyjnego „Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego oraz rozwój obszarów wiejskich 2004-2006”,

  • współpraca z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie rozszerzenia systemu dopłat do owoców kierowanych do przetwórstwa oraz uregulowania różnych kwestii związanych z aromatami naturalnymi,

  • powołanie Zespołu ds. Monitorowania i Prognozowania, który regularnie opracowuje raporty oraz zestawienia średnich cen i poziomów produkcji wybranych przetworów,

  • realizacja projektów dofinansowywanych ze środków Unii Europejskiej,

  • współpraca z wieloma organizacjami międzynarodowymi i krajowymi,

  • organizacja sympozjów i seminariów, które cieszą się dużym uznaniem profesjonalistów.

Zagraj w grę JuicePark
Wyszukiwarka

Niniejszy serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatność i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij