Ekspert: Poprawia się opłacalność produkcji większości gatunków owoców i warzyw

W sezonie 2012/13 ceny większości warzyw gruntowych będą wyższe niż w sezonie poprzednim, a najbardziej wzrosną ceny skupu kapusty i cebuli - prognozuje dr Bożena Nosecka w "Rynku owoców i warzyw" Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Zdaniem specjalistki, nie zmienią się znacząco ceny jabłek deserowych, chociaż ostateczny ich poziom zależał będzie od skali wzrostu popytu na rynkach zbytu w drugiej połowie sezonu. Uważa, że obniżą się ceny jabłek przemysłowych.

- Po tegorocznych zbiorach poprawi się opłacalność produkcji większości owoców, poza porzeczkami czarnymi oraz warzyw gruntowych i uprawianymi pod osłonami. Różnice cen zbytu i kosztów surowca w produkcji większości przetworów owocowych i warzywnych nie będą znacząco odbiegały od poziomu z sezonu 2011/12 - informuje dr Nosecka.

Różnice te zwiększą się jedynie wyraźnie w produkcji przetworów wytwarzanych z wiśni i malin.

Jak wylicza, spośród owoców i warzyw sezonowych w 2012 r., w porównaniu z rokiem poprzednim, niższe były jedynie ceny skupu porzeczek czarnych i czerwonych, a także papryki czerwonej oraz kalafiorów i brokułów. Natomiast w tym czasie najbardziej wzrosły ceny wiśni i truskawek, a także uprawianych pod osłonami pomidorów.

 

Źródło: www.portalspozywczy.pl z dnia 19.12.2012 roku