Kilogram Aronii

Tomasz Prusek, Gazeta Wyborcza

Gdy łapie nas przeziębienie, dobrze zafundować sobie naturalną "bombę" z witaminą C. Pod tym względem popularny jest sok z malin. Ale jeszcze więcej witaminy zawiera jej konkurentka aronia. Dlatego jest tak kwaśna w smaku i zjedzenie jej w postaci deserowej, tak jak malin, jest prawdziwym wyzwaniem.

Owoce aronii są przede wszystkim przerabiane na sok zagęszczony. Aby wyprodukować kilogram koncentratu, który potem jest rozcieńczany do syropu, nektaru lub napoju, trzeba ok. 4,5-5 kg owoców. według dr Bożeny Noseckiej z Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB (Państwowego Instytut Badawczego) w tym sezonie szykuje się rekord. Polskie przetwórnie prawdopodobnie wyprodukują ponad 7 tys. ton koncentratu. dla porównania w ubiegłym sezonie było to 5,5 tys. ton, a dwa sezony wcześniej - 5 tys. ton. Sok z aronii pod względem wielkości produkcji ustępuje u nas tylko czarnej porzeczce (9 tys. ton w ubiegłym sezonie) i wiśni (6,5 tys. ton).

Cały artykuł znajdziecie Państwo w poniższym pliku.

 

 

Źródło: Gazeta Wyborcza z dnia 09.09.2013

20130909_GAZETA_WYBORCZA_KILOGRAM_A_108717340Kilogram Aronii (828 KB)