Rosną ceny soku pomarańczowego na światowych rynkach

Sok pomarańczowy na światowych rynkach jest rekordowo drogi. Od początku roku jego cena wzrosła o 25 proc. i wynosi 2,12 dol. za funt soku. Główne powody zmian ceny to niskie temperatury na Florydzie oraz wykrycie środka grzybobójczego w brazylijskim soku.

Jak informuje w środę BBC, amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wykryła w soku sprowadzonym do USA z Brazylii środek grzybobójczy o nazwie karbendazym. Brazylia jest największym na świecie producentem tego soku. BBC powołując się na amerykański resort rolnictwa wskazuje, że kraj ten w 2010 i 2011 r. wyprodukował ponad połowę dostępnego na świecie soku pomarańczowego.

Według BBC, karbendazym jest zakazany w USA, ale legalnie stosowany w Brazylii do ochrony roślin. "Spożycie karbendazymu w małych ilościach nie stanowi zagrożenia dla zdrowia" - poinformowała FDA na swojej stronie, cytowana przez BBC.

Cały artykuł dostępny w poniższym linku.

 

Źródło: www.portalspozywczy.pl z dnia 12.01.2012r.