Sektor mrożonek owocowo-warzywnych dotknięty embargiem Rosji

- Sytuacja firm przetwórczych pod wypływem embarga może kształtować się dość zróżnicowanie w zależności od profilu działalności. Zakazem importowym do Rosji nie zostały objęte produkty takie jak dżemy, keczupy i sosy pomidorowe oraz mrożone dania gotowe z owoców i warzyw. Nie zakazano też eksportu frytek, których eksport do Rosji jest dość znaczący - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Mariusz Dziwulski, ekspert Banku Gospodarki Żywnościowej.

- Segmentem, przetwórstwa owocowo warzywnego, dotkniętym przez rosyjskie embargo może być produkcja prostych mrożonych owoców i warzyw. Szczególnie w przypadku tych drugich, gdyż na rynek rosyjski trafia ponad 20 proc. ich eksportu z Polski. Warto wspomnieć, że z uwagi na uwarunkowania podażowe zarówno w kraju, jak też na rynkach zagranicznych, efekt embarga może tylko nasilać pewne tendencje. Ceny np. warzyw mrożonych mogą obniżyć się ze względu na możliwy wzrost produkcji w Polsce jak też Unii Europejskiej a embargo może ten spadek tylko przyspieszyć.
Z drugiej jednak strony zakaz handlu może również mieć wpływ na niższe koszty przedsiębiorstw które mogą być rezultatem niższych cen surowca. Może to łagodzić w pewnym stopniu spadek przychodów niektórych firm i pozytywnie wpływać na ich wyniki - twierdzi Mariusz Dziwulski.

Ceny praktycznie wszystkich warzyw w Polsce są w bieżącym sezonie znacznie niższe w relacji r/r i ze względu na wysoką podaż, jak również ograniczony popyt ze strony Rosji, będą utrzymywać się na relatywnie niskim poziomie w całym sezonie 2014/2015.


Źródło: www.portalspozywczy.pl z dnia 26.08.2014 roku