Sok jabłkowy jest jednym
z najczęściej wybieranych rodzajów soku w Polsce. W 2015 roku aż 23%
konsumentów wybrało ten smak jako ich zdaniem najlepszy. Oprócz walorów smakowych,
za który jest ceniony, sok jabłkowy jest też źródłem składników mineralnych i
antyoksydantów. Warto poznać dokładniej wybrane właściwości tego soku i pić go na zdrowie!
Działanie antystresowe
Polifenole, inaczej zwane antyoksydantami, są ważnymi
składnikami dla organizmu naturalnie występującymi w roślinach. Wspomagają
ochronę organizmu przed wpływem wolnych rodników. Stan w organizmie, w którym
podwyższony jest poziom wolnych rodników określa się mianem stresu
oksydacyjnego. Przyczynami pojawienia się stresu oksydacyjnego mogą być m.in.
zanieczyszczenia organizmu, stres, palenie papierosów oraz niewłaściwa dieta
składająca się np. z żywności wysoko przetworzonej. Stres oksydacyjny może
prowadzić do przedwczesnego starzenia się oraz poważnych chorób, takich jak
miażdżyca. Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia stresu oksydacyjnego warto
zadbać o prawidłową dietę, która będzie bogata w antyoksydanty. Występują one w
warzywach i owocach, dlatego w codziennym menu powinno pojawić się minimum 400
g owoców i warzyw. Jabłka, tak samo jak soki z nich pochodzące są
ogólnodostępnym źródłem antyoksydantów. Dlatego warto sięgać po nie codziennie.
Już jedna szklanka soku jabłkowego zapewnia pomiędzy 50 a 100 mg polifenoli.
Na dobre samopoczucie
Podenerwowanie, senność i ogólne zmęczenie mogą
świadczyć o niedoborze potasu w organizmie.
Pierwiastek ten wpływa przede wszystkim na utrzymanie prawidłowego
ciśnienia krwi, reguluje gospodarkę wodną organizmu oraz wspomaga prawidłowe
funkcjonowanie układu nerwowego. Aby uniknąć niekomfortowego samopoczucia oraz
wspomóc prawidłowe funkcjonowanie organizmu, warto zwrócić uwagę na
uzupełnienie tego pierwiastka w codziennym menu. Naturalnym źródłem potasu są
m.in. soki warzywne i owocowe. Szklanka soku jabłkowego o pojemności ok. 200 ml
pokrywa zapotrzebowania na potas w wysokości aż 220 mg.
Sok jak owoc
Każdego dnia należy spożywać minimum 400 g warzyw i owoców w ramach 5 zalecanych porcji. Dietę bogatą w sezonowe warzywa i
owoce można wzbogacać o dostępne przez cały rok soki. „Sok to produkt zawierający
100-procentowy wsad owocowy, posiadający barwę, smak i zapach charakterystyczny
dla owoców, z których pochodzi. Do soków
nie można dodawać sztucznych barwników, aromatów, ani też substancji
konserwujących, czy cukrów. Dlatego
szklankę soku, uznaje się za jedną porcję owoców i śmiało można włączyć sok do
codziennej diety” mówi dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.