CiekawostkiDoniesienia naukoweBaza Wiedzy o SokachMateriały do pobraniaKontakt
 
 
Wartości odżywcze i zdrowotne soków
Sok, nektar, napój
Jakość soków DSK
Etykieta prawdę Ci powie
Fakty i mity: Syrop glukozowo-fruktozowy
Newslettery sokowe

Kodeks praktyki
Sok czyli owoc w płynie

Fakty i mity: Syrop glukozowo-fruktozowy

Syrop glukozowo-fruktozowy jest płynnym środkiem słodzącym, stosowanym do produkcji w  przemyśle spożywczym. Wiele osób jest zaskoczonych, kiedy dowiaduje się, że syrop glukozowo-fruktozowy jest niemal identyczny jak sacharoza czy miód. Składa się on praktycznie z takich samych ilości cukrów prostych – glukozy i fruktozy. Glukoza jest cukrem prostym występującym naturalnie w wielu produktach spożywczych, często nazywana cukrem gronowym. Fruktoza jest także cukrem prostym obecnym w owocach i miodzie, nazywana cukrem owocowym.

Spotykamy się z różnymi opiniami na temat syropu glukozowo -fruktozowego.  Przyjrzyjmy się im z bliska:

Mit: Cukier jest zdrowszy niż syrop glukozowo – fruktozowy!

Fakt: Nieprawda. W rzeczywistości syrop glukozowo-fruktozowy o 42% zawartości fruktozy (najpopularniejszy w Europie) jest w zasadzie taki sam jak cukier (sacharoza składa się z cząsteczki glukozy i fruktozy) – zarówno pod względem budowy jak i kalorii. To podobieństwo sprawia, że ludzki organizm absorbuje go w taki sam sposób. Należy jednak pamiętać, że każdy cukier czy to w postaci sacharozy (tj. cukru trzcinowego lub buraczanego), czy syropu glukozowo- fruktozowego, powinien być spożywany z umiarem.

Mit: Syrop glukozowo – fruktozowy powoduje otyłość i cukrzycę!

Fakt: Nieprawda. Nie istnieje bezpośredni związek pomiędzy spożyciem syropu glukozowo-fruktozowego a otyłością. Wiele czynników związanych ze zmianą stylu życia, diety i braku aktywności fizycznej przyczynia się do rozwoju otyłości i cukrzycy. Dietetycy, eksperci ds. zdrowia oraz naukowcy zgadzają się, że główną przyczyną jest brak równowagi między kaloriami spożywanymi a spalanymi, co sprzyja gromadzeniu się tłuszczu w organizmie i rozwojowi otyłości.

Mit: Syrop glukozowo – fruktozowy jest bardziej kaloryczny niż cukier!

Fakt: Nieprawda. Syrop glukozowo-fruktozowy oraz sacharoza zawierają taką samą ilość kalorii, 4 kcal / g.

Mit: Syrop glukozowo – fruktozowy jest sztuczną substancją słodzącą!

Fakt: Nieprawda. Sztuczne substancje słodzące to związki chemiczne otrzymywane syntetycznie (np., apartam, sacharyna, cyklaminian, acesulfam). W Europie surowcem stosowanym do produkcji syropu glukozowo – fruktozowego jest pszenica lub kukurydza. Syrop nie zawiera sztucznych czy też  syntetycznych substancji lub barwników.

Mit: Syrop glukozowo – fruktozowy jest produkowany z modyfikowanej genetycznie kukurydzy oraz pszenicy

Fakt: Nieprawda. Syrop glukozowo – fruktozowy  nie jest produkowany z genetycznie modyfikowanego surowca.  Ewentualne użycie takiego surowca wiąże się z obowiązkiem oznakowania wyrobu gotowego o użyciu modyfikowanego genetycznie surowca.

Urzędem właściwym na terenie Polski do przyjmowania wniosków o wprowadzenie do obrotu żywności GM pochodzenia roślinnego jest Główny Inspektorat Sanitarny. Decyzje o wprowadzeniu tej żywności do obrotu są podejmowane przez właściwe instytucje Unii Europejskiej.
Unia Europejska gwarantuje identyfikowalność i etykietowanie organizmów zmodyfikowanych genetycznie (GMO) oraz produktów wytworzonych z tych organizmów w ramach całego łańcucha dostaw żywności

Mit: Syrop glukozowo – fruktozowy jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym w tym napojowym.

Fakt: Nieprawda. Cukier jest nadal najbardziej popularnym surowcem wykorzystywanym w przemyśle spożywczym. W praktyce w Unii Europejskiej produkcja syropu glukozowo – fruktozowego o zawartości powyżej 10% fruktozy jest limitowana. Od 1977 roku UE reguluje dopuszczalne kwoty produkcji cukru, syropu glukozowo - fruktozowego i syropu inulinowego. Wielkość produkcji syropu glukozowo-fruktozowego w UE to 5% całkowitej produkcji cukru.

Mit: Syrop glukozowo – fruktozowy jest słodszy niż cukier!

Fakt: Nieprawda. Syrop glukozowo – fruktozowy o 42% zawartości fruktozy posiada niemal identyczną słodycz jak cukier, dlatego jest stosowany jako alternatywa dla cukru w wielu produktach spożywczych.  

Mit: Metabolizm syropu  glukozowo – fruktozowego nie daje uczucia sytości!

Fakt: Nieprawda. W rzeczywistości liczne badania wykazały, że syrop glukozowo-fruktozowy daje podobne działanie na ośrodek głodu i sytości jak cukier. Ostatnio przeprowadzone badania, między innymi przez naukowców z University of Washington, Maastricht University, University of Toronto oraz University of Rhode Island, potwierdzają, że syrop daje takie samo uczucie sytości jak sacharoza.

Mit: Syrop glukozowo-fruktozowy jest łatwy w użyciu w przemyśle spożywczym.

Fakt: Prawda: Syrop jest bardzo wygodnym składnikiem słodzącym stosowanym w różnego rodzaju produktach. Płynna postać syropu pozwala na łatwe zastosowanie go w różnych procesach technologicznych w przetwórstwie.

 

Dowiedz się więcej na temat syropu glukozowo – fruktozowego:

http://www.eufic.org/page/pl/page/FAQ/faqid/glucose-fructose-syrup/
Zagraj w grę JuicePark
Wyszukiwarka

Niniejszy serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatność i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij