MisjaCeleStrukturaCzłonkowieHistoriaWspółpraca krajowa i międzynarodowaKontakt
 
 
Kodeks praktyki
Sok czyli owoc w płynie

Prozdrowotne składniki w owocach i sokach owocowych

Prozdrowotne składniki w owocach i sokach owocowych zostały zaprezentowane przez dr n. med. Beatę Piórecką podczas konferencji zorganizowanej przez Katedrę Dietetyki Małopolskiej Wyższej Szkoły J.Dietla w Krakowie oraz Centrum Szkoleniowe Nutri Centre. Cieszyła się dużym zainteresowaniem, uczestniczyło ponad 200 osób związanych z nauką o żywieniu i żywności (dietetyków, studentów, doktorantów).

Większość świeżych owoców ma wysoką gęstość odżywczą, wynikającą z dużej zawartości witamin i składników mineralnych w porównaniu do ich wartości energetycznej. Przygotowane z owoców soki mają również znaczenie w żywieniu człowieka, ze względu na zachowane w nich składniki mineralne oraz w dużej części także witaminy. Obecne w owocach i sokach składniki mineralne to głównie potas, miedź oraz mangan, a w przypadku witamin są to bardzo dobre źródła witaminy C oraz A (w postaci prowitaminy). Owoce i warzywa należy spożywać przy każdym posiłku i konsekwentnie zastępować nimi przekąski między posiłkami – zgodnie z zaleceniami WHO i agencji rządu USA:  „warzywa i owoce spożywaj 5 razy dziennie” (minimum 400 g dziennie, tj. 2 porcje owoców i 200 g warzyw, przy czym jedną porcją może być szklanka soku).

Temat prezentacji został zainicjowany przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków w ramach projektu „5 porcji warzyw owoców lub soku III” podczas konferencji „Nutraceutyki i żywność funkcjonalna w zdrowiu i chorobie” w dniu 19 października 2013 r. w Krakowie


  
Zagraj w grę JuicePark
Wyszukiwarka

Niniejszy serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatność i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij