O bieżącej kampaniiAktualnościBiuro prasowe - kontaktArchiwum kampanii
 
 
Wyszukiwarka

Aktualności

Ile z owocu znajdziemy w soku?

Zdaniem 89% polskich matek szklanka soku może stanowić jedną z zalecanych przez dietetyków 5 porcji owoców i warzyw.  Respondentki nie mylą się w tym względzie. Soki, podobnie jak owoce i warzywa zawierają witaminy oraz składniki mineralne i są produktami, które nie zawierają sztucznych dodatków, dlatego zgodnie z rekomendacjami Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) szklanka soku (200 ml) jest wartościowym odpowiednikiem dla owoców i warzyw.

więcej>>

Czy Polacy czytają etykiety?

Etykiety produktów spożywczych swoim wyglądem zwracają uwagę konsumentów oraz pozwalają w ułamku sekundy rozpoznać markę i rodzaj produktu. Poza tymi cechami mają także istotną wartość informacyjną – na każdym opakowaniu widnieje bowiem skład produktu oraz tabela wartości odżywczych. Ale czy Polacy potrafią korzystać z danych, które widnieją na opakowaniach?

więcej>>

Które witaminy i mikroskładniki są najlepsze na lato?

Lato to okres, w którym pogoda zachęca do większej aktywności fizycznej, kąpieli słonecznych i spędzania czasu na świeżym powietrzu. Dobrym rozwiązaniem, by wesprzeć organizm w tych aktywnościach jest dieta bogata w owoce i warzywa. Warto wykorzystać fakt, że jest to również pora roku, w której dostępność owoców i warzyw, będących dobrym źródłem witamin i soli mineralnych, jest zdecydowanie największa. Produkty z tej grupy poprawią nasze samopoczucie oraz kondycję podczas sezonu letniego.

więcej>>

Internet, intuicja, porady specjalistów – skąd czerpiemy informacje o diecie?

W dobie łatwego dostępu do informacji i mody na zdrowe żywienie, liczba źródeł, z których można czerpać wiedzę na temat diety jest większa niż kiedykolwiek. To pozytywne zjawisko, jednak zdarza się, że prowadzi do chaosu informacyjnego i utrwalania błędnych przekonań, które później negatywnie rzutują na skład codziennego jadłospisu. Na kształt całodniowego menu często największy wpływ mają matki, które przygotowują posiłki dla całej rodziny. Z których źródeł informacji na temat zdrowego odżywiania polskie mamy korzystają najchętniej?

więcej>>

Dodany cukier w soku owocowym – TO MIT!

KOMENTARZ: DR INŻ. JAROSŁAW MARKOWSKI, INSTYTUT OGRODNICTWA

Niewystarczająca wiedza konsumentów dotycząca cukrów zawartych w sokach owocowych przyczynia się do rozpowszechniania mitów na ten temat. Badania wskazują, że 65% matek sądzi, że sok owocowy zawiera cukier dodany. Tymczasem cukier w soku owocowym pochodzi wyłącznie z owocu, z którego sok ten wyciśnięto!

więcej>>

Opakowania kartonowe – dlaczego są takie popularne i w jaki sposób gwarantują bezpieczeństwo produktów?

Opakowania kartonowe są często wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Dlaczego tak się dzieje? Pomimo tego, że często po nie sięgamy, np. będąc na zakupach w sklepie, nie zawsze mamy wiedzę o ich walorach. Opakowania kartonowe, dzięki kilku warstwom, z których się składają, takich jak papier, folia aluminiowa oraz tworzywo sztuczne – polietylen, pozwalają na bezpieczne zapakowanie produktu oraz zachowanie jego jakości przez długi czas. Produkty spożywcze często muszą przebyć długą drogę zanim trafią na sklepową półkę, a to, czy w produkcie nie będą zachodziły niepożądane zmiany, zależy w dużej mierze od jego opakowania.

więcej>>

Co polska matka wie o zbilansowanej diecie?

Moda na zdrowy styl życia staje się coraz bardziej popularna, a wiedza w tym zakresie bardziej powszechna. Prawidłowe żywienie ma kluczowe znaczenie dla zdrowia, dobrego samopoczucia, a także pełni istotną funkcję w profilaktyce chorób dietozależnych. Świadomość żywieniowa Polek rośnie – z badań przeprowadzonych na grupie polskich mam wynika, że 70% wie czym jest zbilansowana dieta.

więcej>>

Dzisiaj świętujemy światowy dzień soku!!!
Wszystkie soki owocowe i warzywne to bogactwo witamin i składników mineralnych – naszych sprzymierzeńców w dbaniu o zdrowie i dobre samopoczucie.

 

więcej>>

Światowy Dzień Soku - 30 maja 2017
Dzień Soku obchodzony 30 maja na całym świecie jest okazją aby celebrować soki. Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) aktywnie włączyło się w świętowanie tego ważnego dnia poprzez: promocję Dnia Soku w radiu RMF oraz RMF CLASSIC, na blogach i wśród INFLUENCERÓW.

więcej>>

Czy wiesz, jak jeść 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia? KOMENTARZ: PROF. DR HAB. KRYSTYNA GUTKOWSKA, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
Zbilansowana dieta – zazwyczaj wiemy na czym polega, ale mamy problemy z wdrożeniem jej w życiu codziennym. Ponad połowa badanych matek twierdzi, że to zrównoważenie polega na spożywaniu 5 posiłków dziennie, natomiast dla niemal co drugiej kobiety jest to również dieta bogata w warzywa i owoce. Jednak dla niemal 2/3 respondentek zrównoważona dieta jest trudna dla stosowania dla całej rodziny. Jak zatem włączać zalecaną ilość warzyw i owoców (ok. 400 g) do codziennego menu wszystkich domowników, tak aby weszło nam to w nawyk?

więcej>>

Czy wiesz, co kryje w sobie marchewka? KOMENTARZ: DR KATARZYNA STOŚ, PROF. NADZW. INSTYTUTU ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA
Marchew i sok marchwiowy charakteryzują się niską kalorycznością oraz wysokim poziomem substancji odżywczych. Są źródłem karotenoidów, głównie beta-karotenu. 200 g marchewki czy 200 ml pasteryzowanego lub świeżego soku marchwiowego to zaledwie około 80 kcal.

więcej>>

Często wybierany, ale czy nie za mało doceniany? CO KRYJE W SOBIE SOK JABŁKOWY?
Sok jabłkowy jest jednym z najczęściej wybieranych rodzajów soku w Polsce. W 2015 roku aż 23% konsumentów wybrało ten smak jako ich zdaniem najlepszy. Oprócz walorów smakowych, za który jest ceniony, sok jabłkowy jest też źródłem składników mineralnych i antyoksydantów. Warto poznać dokładniej wybrane właściwości tego soku i pić go na zdrowie!

więcej>>

Czy wiesz jak przechowywać pożywienie, aby minimalizować straty witaminy c?

KOMENTARZ: DR JAROSŁAW MARKOWSKI, INSTYTUT OGRODNICTWA.

Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, ale nie jest przez niego wytwarzana. Dlatego musi być codziennie dostarczana wraz z pożywieniem. Ale co istotne – jest najbardziej nietrwałą z witamin i szybko się utlenia (zmniejsza się jej ilość), jeśli żywność, która ją zawiera jest niewłaściwie przechowywana.

więcej>>

Wiosenne przebudzenie. 10 sposobów na dobre samopoczucie!

Czas obudzić się z zimowego snu i z energią przywitać wiosnę. Brak słońca, niedobór witamin w diecie oraz ograniczona aktywność fizyczna powodują, że brakuje nam energii i motywacji po zimie. Oto 10 sprytnych sposobów, dzięki którym łatwo poprawisz samopoczucie, dodasz sobie energii i wpłyniesz pozytywnie na zdrowie!

więcej>>

5 porcji warzyw, owoców lub soku. Startuje VI edycja popularnego programu edukacyjno-informacyjnego.
W marcu rozpoczęła się kolejna, VI już odsłona kampanii edukacyjnej „5 porcji warzyw, owoców lub soku” – programu realizowanego przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków. Celem akcji jest promowanie i budowanie prawidłowych postaw żywieniowych wśród Polaków. Kampania ma szczególne znaczenie w obliczu ciągle zbyt niskiego spożycia owoców i warzyw w naszym kraju.

więcej>>

Jak zadbać o swój organizm w czasie jesienno-zimowego spadku odporności?

Dużymi krokami zbliża się okres jesienno-zimowy, kiedy częściej narażeni jesteśmy na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. W tym czasie powinniśmy zadbać o siebie szczególnie uważnie, dostarczając naszemu organizmowi niezbędną do jego prawidłowego funkcjonowania i walki z infekcjami dawkę witamin oraz składników odżywczych.

więcej>>

Spożywanie jabłek oraz produktów z nich powstałych, w tym 100% soków jabłkowych, może pomóc redukować zagrożenie otyłością u dzieci

W Polsce jabłka są najbardziej popularnym owocem. Według danych GUS za rok 2015 średnio, na miesiąc, przeciętny Polak spożywał 3,6 kg owoców i ich przetworów. Najchętniej jedliśmy właśnie jabłka – 1,10 kg/osobę miesięcznie. Warto zachęcać do sięgania po nie zwłaszcza dzieci, bo jak pokazują badania, spożycie jabłek oraz produktów z nich powstałych, może przyczynić się do obniżenia ryzyka wystąpienia otyłości.

więcej>>

Przestrzeganie zasad zdrowego odżywiania w czasie roku szkolnego, w dni pełne licznych zajęć? To łatwiejsze niż myślisz!

Początek roku szkolnego to dla wielu osób moment, gdy czas przyspiesza. Nadchodzą poranki pełne pośpiechu i popołudnia pełne dodatkowych, pozaszkolnych zajęć naszych dzieci. Wśród wielu codziennych obowiązków łatwo zaniedbać przestrzeganie zasad prawidłowego odżywiania, tłumacząc to brakiem czasu. Jednakże, to właśnie dodatkowe obowiązki oraz długie godziny w szkole i pracy powodują, że o zdrową dietę powinniśmy zadbać szczególnie uważnie. Jak to zrobić, gdy w natłoku zajęć niewiele jest czasu na przygotowywanie posiłków?

 

więcej>>

Różnorodność i równowaga – podstawy zdrowego odżywiania wg dr Katarzyny Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywości i Żywienia

Różnorodność, czyli zapewnienie naszym organizmom różnych składników odżywczych, pochodzących z różnych produktów oraz równowaga, czyli dostarczanie sobie z pożywieniem takiej dawki energii, jaką jesteśmy w stanie danego dnia spożytkować – oto dwie podstawowe zasady zdrowego odżywiania, które pozwolą nam cieszyć się dobrym samopoczuciem.

więcej>>

Sok owocowy = Sok 100%

Szklanka soku owocowego może być jedną z zalecanych porcji owoców dziennie. Tymczasem pojawiają się obawy, gdy sięgamy po soki, ponieważ narosło wokół nich sporo mitów. Efekt jest taki, że zaczynamy pomijać w codziennej diecie ważne źródło pochodzących z owoców witamin i innych składników odżywczych.

więcej>>

Jak sprawić, by nasze dzieci nabrały prawidłowych nawyków żywieniowych?

Każdy rodzic chce, by jego dziecko było zdrowe i prawidłowo się rozwijało. Wymyślamy liczne sposoby na to, by zachęcić dzieci do sięgania po zdrowe produkty, i by zamiast kolejnego posiłku typu fast food albo niezdrowej przekąski sięgnęły po marchewkę lub jabłko. Prosimy i przekonujemy. Ale czy pokazujemy? A przecież dzieci często uczą się przez naśladownictwo, podpatrując rodziców i z domu wynosząc wzorce zachowań, także tych dotyczących zdrowych nawyków żywieniowych.

więcej>>

Jak zadbać o zdrową dietę w czasie upałów, gdy mamy zmniejszony apetyt?

Nasz apetyt w upalne dni maleje i kiedy jest ciepło na dworze niewiele osób ma jeszcze dodatkowo ochotę na ciepłe potrawy. Jednak to, że nie odczuwamy głodu nie znaczy, że możemy pomijać posiłki, zapomnieć o zasadach zdrowego odżywiania i w związku z tym zaniedbać dostarczania sobie codziennej, niezbędnej dla zdrowia, dawki witamin oraz innych, cennych składników odżywczych. Jak więc łatwo zaspokoić głód i zadbać o zdrową dietę, gdy sama myśl o pobycie w kuchni powoduje u nas siódme poty?

więcej>>

Prawidłowe odżywianie w podróży i w czasie wakacji

Większość z nas wkrótce spakuje walizki, by wraz z całą rodziną wyruszyć na długo wyczekiwany wakacyjny wypoczynek. To czas beztroski i zabawy dla nas i naszych dzieci, ale też czas pełen kulinarnych pokus, kiedy łatwo zapominamy o nawykach zdrowego odżywiania. Jednak, kiedy my wypoczywamy, nasz organizm nie ma urlopu i wciąż wymaga dostarczania mu codziennej dawki witamin i innych składników odżywczych. Na szczęście istnieją sposoby na to, by w prosty sposób zadbać o prawidłową dietę także w czasie wakacji.

więcej>>

Ogłaszamy wyniki konkursu: "Jak najlepiej uczcić Światowy Dzień Soku? – Oczywiście szklanką soku do śniadania!"

Dziękujemy wszystkim uczestnikom za nadesłanie smacznych, zdrowych i apetycznych propozycji śniadań ze szklanką soku. Wybór był niezwykle trudny.

więcej>>

Rola warzyw i owoców w zwalczaniu negatywnych skutków stresu oksydacyjnego

Każdego dnia nasz organizm musi poradzić sobie w walce ze skutkami trybu życia współczesnego człowieka. Stres, zanieczyszczenie środowiska, używki, nieprawidłowa dieta. To wszystko powoduje, że w naszych organizmach zaburzona zostaje równowaga pomiędzy wolnymi rodnikami, których nadmiar jest szkodliwy dla zdrowia a antyoksydantami, które pomagają zwalczać negatywny wpływ wolnych rodników na nasz organizm. Gdzie szukać sprzymierzeńców w walce z wolnymi rodnikami? Po jakie produkty sięgać, aby odzyskać zachwianą równowagę i zwiększyć ilość antyoksydantów, tak by móc cieszyć się dobrym zdrowiem i dłużej zachować młody wygląd?

więcej>>

Więcej niż nawodnienie. Po jakie produkty sięgać w upalne dni.

Za nami pierwsze ciepłe dni, a przed nami jeszcze całe, pełne wzmożonej aktywności lato. Jednak, gdy my cieszymy się wysokimi temperaturami, słońcem, plażą i sportami wodnymi, nasz organizm traci coraz więcej płynów, a wraz z nimi cennych dla zdrowia mikro- i makroelementów. Po jakie więc produkty powinniśmy częściej sięgać w upalne dni, by z dobrym samopoczuciem móc w pełni korzystać z uroków lata?

więcej>>

Regulamin konkursu organizowanego z okazji Światowego Dnia Soku, kierowanego do blogerów

Szklanka soku może być jedną z pięciu porcji warzyw lub owoców, o której powinniśmy pamiętać każdego dnia. A tym bardziej  30 maja, kiedy na całym świecie obchodzimy Światowy Dzień Soku. Jak najlepiej uczcić ten dzień? – Oczywiście szklanką soku do śniadania! Z tej okazji zapraszamy do  wspólnej zabawy!

więcej>>

Lista składników i tabela wartości odżywczych to najczęściej mylone elementy oznakowania produktów spożywczych. Wyjaśniamy różnicę.

Etykieta to dla konsumenta główne źródło informacji o produkcie. Szczególnie ważną rolę pełnią oznakowania na produktach spożywczych, ponieważ wyroby te stanowią dla nas źródło energii i różnorodnych, cennych składników odżywczych, jakie należy spożywać w odpowiednich ilościach i proporcjach każdego dnia. Warto więc mieć świadomość, jakie informacje powinny się znaleźć na opakowaniu produktu spożywczego, a także umieć odróżnić od siebie te najczęściej mylone, czyli tabelę wartości odżywczych od listy składników produktu, bo przecież od świadomego zakupu zależy nasze zdrowie i dobre samopoczucie.

więcej>>

Joanna Orleańska opowiada o swoich sposobach na zdrowe odżywianie każdego dnia

Zdrowe odżywianie to dla mnie stałe pory posiłków i jedzenie niedużych ilości, ale rozłożonych na 5 porcji dziennie. Ważne, by były dobrze zbilansowane i różnorodne, przygotowane głównie ze świeżych produktów. Dbam, by każdego dnia do mojego organizmu trafiły różnorodne składniki odżywcze.

więcej>>

Co zrobić, by przyszłe pokolenia nie borykały się z problemem chorób dietozależnych?

Zwiększenie świadomości, wiedzy i roli pediatrów w kwestii przekazywania rodzicom zasad dotyczących prawidłowego odżywiania dzieci. Kształtowanie przez matki odpowiednich przyzwyczajeń żywieniowych już od pierwszych miesięcy życia dziecka. Aktywna edukacja kilkulatków i kreowanie mody na zdrowe odżywianie wśród nastolatków oraz realna, a nie tylko deklaratywna zmiana nawyków żywieniowych wśród dorosłych. Oto, według ekspertów, niezbędne działania, jakie należy podjąć, aby uchronić polskie społeczeństwo przed skutkami i kosztem chorób dietozależnych w przyszłości.

więcej>>

5 najczęściej powtarzanych mitów o sokach

Mamy świadomość, że soki, jako produkty powstające z warzyw i owoców zawierają pochodzące z nich witaminy oraz inne, cenne składniki odżywcze. Jednocześnie na temat soków wciąż krąży wiele fałszywych przekonań. Wynikają one przede wszystkim z nieznajomości przepisów prawa, jakimi objęta jest produkcja soków, a także z nieznajomości samego procesu ich powstawania. Straszymy się nawzajem zawartością konserwantów, „bombą cukrową” czy rozcieńczanym skoncentrowanym sokiem. W efekcie, zagubieni w gąszczu sprzecznych informacji nadal nie wiemy, co jest prawdą, a co tylko powtarzanym uparcie o sokach mitem. 

więcej>>

Dlaczego Polacy ciągle nie odżywiają się prawidłowo?

W Polsce od dłuższego czasu panuje powszechna moda na prowadzenie zdrowego trybu życia, czyli uprawianie sportów i zdrowe odżywianie. Przynajmniej teoretycznie. Większość z nas, zapytana o przepis na zdrowie od razu odpowie: ruch oraz zdrowa, bogata w warzywa i owoce dieta. To prawda, znamy zalecenia specjalistów. Ale czy się do nich stosujemy? Czy rzeczywiście sięgamy po produkty korzystne dla naszych organizmów tak często jak należy, czy jednak wraz ze znajomością zaleceń ekspertów wcale nie idą w parze zdrowe nawyki żywieniowe? I dlaczego wciąż aż 73% matek1 nie podaje swoim dzieciom minimalnej, zalecanej porcji warzyw i owoców lub soku dziennie?

więcej>>

Joanna Orleańska zachęca Polaków do zdrowych postaw żywieniowych

Joanna Orleańska została ambasadorką piątej edycji edukacyjnej kampanii pt. „5 porcji warzyw, owoców lub soku” organizowanej przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków. W ramach współpracy z organizatorami akcji, aktorka pojawiła się w marcu w programie TVP pt. „Pytanie na śniadanie”, a kolejne zaplanowane na ten rok działania edukacyjne z jej udziałem będą realizowane zarówno w telewizji, jak też w prasie oraz Internecie, w tym w mediach społecznościowych.

więcej>>

Jak dostarczyć sobie niezbędnych witamin i innych składników odżywczych w okresie przedwiośnia, gdy brak świeżych owoców i warzyw?

Każdego dnia organizm czerpie z zasobów, jakie mu dostarczamy jedząc i pijąc określone produkty. Aby cieszyć się dobrym zdrowiem cały rok, codziennie musimy zadbać, aby nasza dieta była różnorodna i bogata w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania witaminy oraz mikro- i makroelementy. Jak zapewnić sobie codzienną dawkę tych cennych składników, gdy sezon na świeże warzywa i owoce dopiero przed nami? Wbrew pozorom jest to łatwiejsze niż nam się wydaje!

więcej>>

Soki 100% na liście The Dietary Guidelines for Americans 2015-2020

Departament Zdrowia i Opieki Społecznej oraz Departament Rolnictwa USA opublikowały The Dietary Guidelines for Americans 2015-2020, zawierające najważniejsze rekomendacje żywieniowe. W obecnej edycji wydawanego co 5 lat dokumentu czytamy, że szczególny niepokój budzi niskie spożycie m. in. warzyw i owoców oraz ich przetworów w amerykańskim społeczeństwie. Z tego powodu w rekomendacjach pojawiło się zalecenie, aby wśród produktów, o które należy wzbogacić codzienną dietę znalazły się m. in. 100% soki owocowe i warzywne.

więcej>>

Startuje piąta edycja popularnego, edukacyjnego programu „5 porcji warzyw, owoców lub soku”, zachęcającego Polaków do sięgania po zdrowe produkty

Warzywo, owoc i sok już po raz piąty staną się głównymi bohaterami edukacyjnej akcji pt. „5 porcji warzyw, owoców lub soku”. Program realizowany jest przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków, które do współpracy zaprosiło również niezależnych ekspertów z dziedziny żywienia. Akcja od lat cieszy się dużym powodzeniem, a jej celem jest budowanie prawidłowych postaw żywieniowych wśród Polaków.

więcej>>

Czwarta edycja popularnego programu informacyjno-edukacyjnego „5 porcji warzyw, owoców lub soku” przynosi efekty – w 2015 roku pierwszy raz od lat wzrosła liczba Polaków sięgających po warzywa, owoce i soki

Celem realizowanej przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków ogólnopolskiej kampanii informacyjno-edukacyjnej „5 porcji warzyw, owoców lub soku” było zachęcenie Polaków do częstszego sięgania po te zdrowe produkty. I chociaż spożycie warzyw, owoców i soków w naszym kraju jest ciągle poniżej zaleceń ekspertów ds. żywienia, to wraz z zakończeniem czwartej edycji kampanii widać, że działania przynoszą pozytywne efekty – po raz pierwszy od wielu lat wzrosła liczba Polaków sięgających po warzywa, owoce i soki.

więcej>>

Noworoczne postanowienia – dlaczego warto na tę listę wpisać prawidłowe odżywianie wyjaśnia dr Aneta Górska-Kot, Ordynator Oddziału Pediatrii w Szpitalu Dziecięcym przy ul. Niekłańskiej w Warszawie

Przed nami czas planowania 2016 roku i noworocznych postanowień. Każdy stworzy swoją listę i wpisze na nią to, co w jego odczuciu najważniejsze. O to co powinno się na niej znaleźć postanowiliśmy zapytać dr Anetę Górską-Kot, Ordynator Oddziału Pediatrii w Szpitalu Dziecięcym przy ul. Niekłańskiej w Warszawie. Nie miała wątpliwości, że noworoczne postanowienia na 2016 rok powinien otwierać punkt związany z prawidłowym odżywianiem, szczególnie prawidłowym żywieniem dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym.

więcej>>

Do listy noworocznych postanowień warto dopisać wprowadzenie prawidłowych nawyków żywieniowych. Jak to sprytnie zrobić? – zapytaliśmy dr n. hum. Justynę Korzeniewską, Psycholog z Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Badania pokazują, że mamy wiedzą jakie są skutki nieprawidłowej diety. Aż 53% z nich stwierdziło, że konsekwencją niewłaściwego odżywiania jest nadwaga, a 25% wskazało że zła dieta prowadzi do rozwoju poważnych chorób. 37% mam ma świadomość, że skutkiem diety ubogiej w warzywa i owoce będzie niedobór witamin i minerałów. Pomimo, że polskie mamy znają negatywne efekty nieprawidłowego odżywiania, aż 73% z nich deklaruje, że w ich domu nie stosuje się zasady pięciu porcji warzyw i owoców dziennie. A może warto wpisać na listę noworocznych postanowień zmianę nieprawidłowych nawyków żywieniowych na lepsze? Dr n. hum. Justyna Korzeniewska podpowiada jak to skutecznie zrobić.

więcej>>

Dlaczego tak ważne jest pięć porcji warzyw i owoców w codziennej diecie dzieci? – odpowiada dr Aneta Górska-Kot, Ordynator Oddziału Pediatrii w Szpitalu Dziecięcym przy ul. Niekłańskiej w Warszawie

Dzisiaj wszyscy zgadzają się ze stwierdzeniem, że zdrowa i zrównoważona dieta to taka, która jest bogata w warzywa i owoce oraz ich przetwory, w tym soki. Produkty te odgrywają szczególną rolę w odżywianiu dzieci, które z uwagi na rozwój psychofizyczny potrzebują regularnego dostarczania do organizmu substancji odżywczych oraz witamin. Eksperci zalecają aby różnicować nie tylko rodzaj i kolory warzyw oraz owoców, ale również formę ich podania, zwracając szczególną uwagę na sok. Dlaczego regularność porcji jest tak ważna w odżywianiu dziecka?

więcej>>

Eksperci zalecają aby na stołach było kolorowo, bo tylko różnorodność składników gwarantuje, że dieta będzie dostarczała wszystkich niezbędnych witamin i substancji odżywczych
Różnorodnie, kolorowo i regularnie – tak w trzech słowach można ująć najważniejsze wnioski i zalecenia ekspertów po debacie pt. „5 porcji zdrowia”, dotyczącej prawidłowego odżywiania dzieci i młodzieży. Ale niestety jak pokazują badania* odżywianie młodszego pokolenia ciągle odbiega od tych zaleceń. Szczególnie trudno przekonać i zachęcić młodych ludzi aby w ich diecie regularnie pojawiały się warzywa, owoce oraz soki. O 5 porcjach zdrowia oraz o roli warzyw, owoców i soków w prawidłowym odżywianiu dziecka, dyskutowali eksperci.

więcej>>

Fakty i mity o sokach – rozmowa z dr Katarzyną Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia
O sokach pisze i mówi się bardzo wiele. Jedni je kochają, inni mają bardziej sceptyczne nastawienie. Ciągle też bardzo restrykcyjne regulacje Unii Europejskiej w zakresie produkcji soków nie są powszechną informacją. Aby rozwiać wszelkie wątpliwości i usystematyzować wiedzę o sokach, zapytaliśmy o najczęściej pojawiające się informacje na ich temat dr Katarzynę Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.

więcej>>

Jednodniowy czy z dłuższym terminem przydatności? Każdy sok jest równy!
Trend na zdrowe odżywianie intensywnie rozwija się od wielu lat i zatacza coraz szersze kręgi. Coraz bardziej świadomie dobieramy składniki codziennego menu. Nikt nie ma wątpliwości, że nieodłącznym elementem prawidłowej diety są warzywa i owoce. Ale zaledwie 9% badanych wskazuje*, że do grupy produktów istotnych dla zachowania zdrowej i zrównoważonej diety należą soki. A przecież sok to sok – nazwa stosowana tylko dla naturalnego produktu. Jednodniowy czy pasteryzowany z dłuższym terminem przydatności do spożycia jest źródłem tych samych witamin i substancji odżywczych, które były w warzywach i owocach, z których sok został wykonany.

więcej>>

Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw? – podpowiada psycholog dziecięcy, dr n. hum. Justyna Korzeniewska
75% rodziców wskazuje na warzywa jako na produkty, które są niezbędnym elementem zdrowej diety*. Niestety zachęcenie dziecka do jedzenia warzyw, często bywa dużym wyzwaniem. Dzieci nie chcą jeść warzyw, ponieważ ich smak, zapach i forma są im obce i często mniej przyjemne od innych produktów. Jednak obecność warzyw w diecie dziecka ma kluczowe znaczenie dla jego zdrowia, prawidłowego rozwoju oraz kształtuje właściwe nawyki żywieniowe. Jak zatem poradzić sobie z oporem dzieci przed jedzeniem warzyw podpowiada dr n. hum. Justyna Korzeniewska, psycholog dziecięcy.

więcej>>

Debata ekspertów "5 porcji zdrowia - rola warzyw, owoców i soków w prawidłowym odżywianiu dziecka"
Szanowni Państwo,
już 4 listopada br. o godz. 11.00 Krajowa Unia Producentów Soków organizuje debatę z udziałem ekspertów, pt. "5 porcji zdrowia - rola warzyw, owoców i soków w prawidłowym odżywianiu dziecka". Serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych dyskusją.

więcej>>

Tylko 13% polskich mam deklaruje, że w ich domu pije się do śniadania sok. „To złe nawyki” – komentują eksperci
Przeprowadzone wśród polskim mam badanie* wykazało, że śniadanie jada się w aż 96% domów, w których są dzieci w wieku 3-12 lat. To bardzo zdrowy zwyczaj. Niestety dalsza część badania pokazała, że aż w 81% domów do śniadania pije się herbatę, w 26% mleko, a w 23% kakao lub czekoladę. Zaledwie 13% mam wskazało, że domownikom podaje do śniadania szklankę soku, która stanowi jedną z pięciu dziennych porcji warzyw lub owoców. Zwyczaje te skomentowali eksperci – dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia oraz dr Aneta Górska-Kot, Ordynator Oddziału Pediatrii w Szpitalu Dziecięcym przy ul. Niekłańskiej w Warszawie.

więcej>>

Soczysty owoc, pachnące warzywo czy szklanka owocowego lub warzywnego soku - czy coś je rożni od siebie, wyjaśnia dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca aby spożywać min. 400 g warzyw i owoców dziennie, w pięciu porcjach. Zgodnie z zaleceniami WHO i naszego rodzimego Instytutu Żywności i Żywienia, jedną z tych porcji może stanowić szklanka soku. Badanie* Polaków pokazało, że aż 84% z nich uważa podobnie. Kiedy jednak pytanie zostało pogłębione okazało się, że aż 60% badanych jest zdania, że sok zakupiony w sklepie nie jest produktem naturalnym. Jaka jest zatem prawda? O wyjaśnienie poprosiliśmy dr Katarzynę Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.

więcej>>

Bezpieczeństwo i zdrowie dziecka w odżywianiu – o trzech podstawowych zasadach mówi dr Aneta Górska-Kot, Ordynator Oddziału Pediatrii w Szpitalu Dziecięcym przy ul. Niekłańskiej w Warszawie
Bezpieczeństwo i zdrowie dziecka to dwa najważniejsze elementy, o które w odżywianiu malucha dba każdy rodzic. Aby wiedzieć jak najwięcej na ten temat, rodzice czerpią wiedzę z własnego doświadczenia, mediów, od znajomych i rodziny. Czasami jednak, w gąszczu docierających informacji, trudno dostrzec co jest kluczowe. Dlatego o te najistotniejsze zasady, które rodzice powinni stosować, zapytaliśmy Ordynator Oddziału Pediatrii w Szpitalu Dziecięcym przy ul. Niekłańskiej w Warszawie, dr Anetę Górską-Kot.

więcej>>

Gdzie w naturze szukać witamin, mikro- i makroelementów, substancji odżywczych? – radzi dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia
Prawidłowo zbilansowana dieta powinna dostarczać organizmowi niezbędne ilości witamin, substancji odżywczych, mikro- i makroelementów. Znaczną jej część powinny stanowić warzywa i owoce oraz ich przetwory, w tym soki. Nie należy też zapominać o produktach zbożowych, kaszach, makaronach, nabiale, mięsie i rybach. Zapytani o opinię eksperci zazwyczaj są zgodni, że klucz do sukcesu w zdrowym odżywianiu tkwi w odpowiednich proporcjach i różnorodności diety.

więcej>>

Soki i musy na liście produktów, które od 1 września będą dostępne w szkolnych sklepikach i stołówkach
Na liście artykułów dopuszczonych przez Ministra Zdrowia do sprzedaży w szkolnych sklepikach i podawania w szkolnych stołówkach, znalazły się soki i musy owocowe oraz soki owocowo-warzywne i warzywne bez dodatku cukru. Decyzja ta jest kolejnym potwierdzeniem faktu, że musy i soki we wszystkich rodzajach opakowań, z dłuższym terminem przydatności do spożycia, są produktami pełnowartościowymi, bogatymi w substancje odżywcze i witaminy oraz, że zgodnie z rekomendacją Światowej Organizacji Zdrowia szklanka soku może stanowić jedną z zalecanych dziennych porcji warzyw lub owoców.

więcej>>

Polscy naukowcy obalają mit - badania nie potwierdziły związku pomiędzy regularnym piciem soków owocowych, a nadwagą u młodzieży
Zrealizowane przez polskich naukowców badanie1,2 nie potwierdziło powszechnego przekonania o związku pomiędzy regularnym piciem soków owocowych, a nadwagą u młodzieży. Wyniki tych badań wspierają wcześniejsze badania innych autorów, że dieta osób regularnie pijących soki owocowe jest bogatsza w witaminy, mikro- i makroelementy oraz wiele innych substancji odżywczych, co w sposób bezpośredni przekłada się na poprawę jakości diety i zapewnia korzyści zdrowotne.

więcej>>

Nawadnianie organizmu latem - co jeść i pić, żeby się nawodnić
Zgodnie z zaleceniami dietetyków, osoba dorosła powinna dostarczać do organizmu ok. 2,5 litra płynów dziennie. Jednak latem, kiedy temperatury robią się coraz wyższe, zwiększa się ilość i tempo utraty płynów z organizmu. Wraz z płynami organizm traci cenne dla zdrowia mikro i makroelementy, co w konsekwencji prowadzi do zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej. Dlatego latem tak ważne jest zwrócenie uwagi, aby wraz z płynami dostarczać do organizmu również cenne dla zdrowia pierwiastki. Co pić i jeść aby w upały czuć się dobrze – podpowiada dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.

więcej>>

Eksperci o sokach - co jest mitem, a co faktem?
Mitów o sokach funkcjonuje bardzo wiele. Aby ostatecznie dowiedzieć się co jest prawdą, a co fałszem, zapytaliśmy o opinię autorytety w dziedzinie odżywiania dzieci i dorosłych. Pozyskane informacje mogą zaskakiwać, ale bezsprzecznie wskazują, że soki to produkty, które powinny na stałe zagościć w naszych dietach. Nie należy z nich rezygnować również latem, podczas upałów.

więcej>>

Zdrowa przekąska nie musi być trudna
Żyjemy w ciągłym i coraz większym pośpiechu. I chociaż eksperci zwracają uwagę na fakt, że powinniśmy trochę zwolnić, złapać oddech i znaleźć chwilę dla siebie, to niewielu osobom udaje się wdrożyć te elementy w życie. W natłoku spraw trudno zadbać o prawidłowe odżywianie, szczególnie gdy większość czasu spędzamy poza domem. Jakie zasady wprowadzić, aby pomimo dużego tempa życia odżywiać się zdrowo? Radzi m.in. psycholog, dr Justyna Korzeniewska.

więcej>>

Soki i nektary są jednymi z najlepiej oznakowanych produktów na polskim rynku

Opublikowany przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywcznych raport za 2014 rok potwierdził, że soki i nektary należą do jednych z najlepiej oznakowanych produktów na polskim rynku. Oznacza to, że informacje znajdujące się na opakowaniach tej kategorii przekazują konsumentom dane prawdziwe, w czytelny, zgodny z prawem sposób. To już kolejny raport, który potwierdza wysoką dbałość producentów polskiej branży sokowniczej o jakość jej wyrobów.

więcej>>

Dr Aneta Górska-Kot o roli śniadania w diecie dzieci i dorosłych
96% badanych deklaruje, że w ich domu regularnie jada się śniadanie. Jednak eksperci alarmują, że jakość polskich śniadań pozostawia wiele do życzenia. Jak zatem powinno wyglądać prawidłowo skomponowane śniadanie i dlaczego powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na ten posiłek w diecie dzieci i dorosłych? - zapytaliśmy eksperta, dr Anetę Górską-Kot, Ordynator Oddziału pediatrii w Szpitalu Dziecięcym przy ul. Niekłańskiej w Warszawie. 

więcej>>

Ogłoszenie wyników konkursu dla blogerów „Sok to bogactwo witamin, substancji odżywczych i minerałów”

Bardzo dziękujemy wszystkim uczestnikom konkursu "Sok to bogactwo witamin, substancji odżywczych i minerałów" za przesłane zgłoszenia.

więcej>>

Dlaczego warto, aby dzieci i ich rodzice sięgali po soki - zdrową przekąskę?

Sok to bogactwo witamin, soli mineralnych i innych składników odżywczych, ważnych dla zdrowia dzieciaków, ale też ich rodziców. Dlatego zgodnie z zaleceniami ekspertów ds. żywienia, powinien być stałym elementem codziennej diety. Zastanówmy się czy rzeczywiście sok zajmuje należne mu miejsce w codziennej diecie.

więcej>>

Od kilku lat maleje spożycie soków

Polacy coraz mniej piją naturalnych soków, bo uważają, że zawierają konserwanty, sztuczne barwniki i aromaty. Jeszcze sześć lat temu spożywaliśmy 1,1 litra soków owocowych i warzywnych miesięcznie. Teraz pijemy o szklankę mniej. Tymczasem, jak zapewnia prof. Witold Płocharski z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, soki owocowe, to produkty w pełni naturalne, do których niedozwolone jest dodawanie sztucznych substancji. Nazwa „sok” na opakowaniu gwarantuje, że to produkt bez sztucznych substancji. Zabronione prawnie jest także dodawanie cukru do soków. Profesor Płocharski wyjaśnia, dlaczego Polacy tak mało piją soków oraz tłumaczy jak ważne jest ich spożycie w diecie człowieka.   

 

więcej>>

30 maja - Światowym Dniem Soku! Co sprawia, że to SOK zasługuje na tak wyjątkowe wyróżnienie?

Już sam fakt, że SOK ma swój dzień w kalendarzu potwierdza, że to produkt wyjątkowy, zasługujący na szczególną uwagę. Dlaczego? Bo SOK to wyrób w pełni naturalny! To źródło witamin, soli mineralnych oraz innych substancji odżywczych. Soki przecierowe i naturalnie mętne zawierają również błonnik. SOK to doskonała forma na dostarczenie organizmowi tak ważnych dla niego porcji warzyw i owoców, w każdych warunkach i w każdej sytuacji.

więcej>>

Ponad 50% mam nie ma czasu aby zadbać o siebie. Mamo zadbaj też o swoje zdrowie!

„Mamo, zadbaj też o swoje zdrowie” - pewnie tak większość maluszków powiedziałaby do swojej mamy wiedząc, jak rzadko to robi. A przecież zdrowie to jedna z najcenniejszych rzeczy jakie mamy. Dlaczego więc polskie mamy tak często zapominają o sobie? Przecież dbanie o zdrowie wcale nie musi być trudne i czasochłonne. Wystarczy wyrobić w sobie parę dobrych nawyków. Może Dzień Mamy to dobry początek, aby zacząć je wprowadzać w życie.

więcej>>

Sok to bogactwo witamin, soli mineralnych i innych składników odzywczych - regulamin konkursu dla blogerów

Sok to bogactwo witamin, soli mineralnych i innych składników odżywczych. Dlatego 30 maja obchodzimy Światowy Dzień Soku! Z tej okazji zapraszamy wszystkich blogerów do wspólnej zabawy :)

więcej>>

Co zrobić aby jeszcze przed wakacjami zgubić zbędne kilogramy? Wprowadzić kilka prostych zasad i wytrwać w nich

Wiosna w pełni, lato za pasem. Ale u niektórych dobry humor psuje poczucie, że mają trochę za dużo w pasie. I chociaż do wakacji zostało już tylko kilka tygodni, to ciągle jest czas aby pożegnać ciążące kilogramy. Wystarczą drobne zmiany, bo tak naprawdę najważniejsza jest konsekwencja.

więcej>>

Obalamy mity o sokach - opracowanie dr Katarzyna Stoś, prof. nadz. Instytutu Żywności i Żywienia

Sok to produkt odżywczy, w pełni naturalny. Powstaje ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych dojrzałych warzyw lub owoców. Produkcja soku podlega rygorystycznym obostrzeniom i jest ściśle regulowana przez Unię Europejską. Dlatego chcę zwrócić uwagę, że zgodnie z przepisami, które obowiązują również na terenie naszego kraju, do soków owocowych i warzywnych zabronione jest dodawanie substancji konserwujących, barwników, aromatów innych niż otrzymywanych z owoców i warzyw, z których te soki są wyprodukowane. Do soków owocowych nie wolno również dodawać żadnych cukrów. Barwa i smak soków zawsze pochodzi z owoców i warzyw, z których są wyprodukowane. Nie należy soku mylić z innymi produktami do picia, co niestety często się zdarza.

więcej>>

Szybkie tempo życia, złe nawyki oraz mity o sokach przyczynami spadającego spożycia warzyw i owoców w Polsce

W ostatnim tygodniu, w siedzibie Polskiej Agencji Prasowej odbyła się debata, podczas której eksperci zastanawiali się dlaczego w Polsce stale spada spożycie warzyw, owoców i soków oraz co staje na drodze do prawidłowego odżywiania Polaków. Wnioski, które płyną z dyskusji wyraźnie wskazują, że poza szybkim tempem życia i złymi nawykami, dużą szkodę prawidłowym postawom żywieniowym wyrządzają mity o… sokach!

więcej>>

Debata Polskiej Agencji Prasowej i Krajowej Unii Producentów Soków

Polska dieta ciągle zbyt uboga w warzywa, owoce i soki? Co staje na drodze do prawidłowego odżywiania Polaków?

 

W Polsce od kilku lat utrzymuje się negatywny trend spadku spożycia warzyw, owoców oraz soków. O tym jakie są jego przyczyny i co staje na drodze do prawidłowego odżywiania Polaków, będą rozmawiać eksperci podczas debaty organizowanej we współpracy z Polską Agencją Prasową. Wszystkich zainteresowanych dyskusją zapraszamy 14 kwietnia br., o godz. 14.00 na ul. Bracką 6/8 w Warszawie. Wstęp wolny!

więcej>>

Gdy pogoda zmienną jest...

„W marcu jak w garncu” mówi znane polskie porzekadło. I rzeczywiście co roku o tej porze doświadczamy zmiennych nastrojów pogody. Jeszcze kilka dni temu wiał wiatr, padał deszcz, a czasami nawet śnieg. Teraz świeci słońce. Ale za kilka dni, a może nawet jutro, znowu odwiedzi nas chłodne powietrze. Takie warunki to idealne środowisko do szerzenia się wirusów i bakterii. Czy to oznacza, że w tym czasie jesteśmy skazani na kichanie, katar i gorączkę? Nie. Oto kilka sprawdzonych i bardzo prostych sposobów, które pomogą uchronić nasz i naszych najbliższych organizm przed infekcjami.

więcej>>

5 porcji warzyw, owoców lub soku

Wystarczy minimum 400 g owoców i warzyw aby zapewnić 5 porcji zdrowia w ciągu dnia! Po co i jak? Wszystkie odpowiedzi znajdą się w startującej właśnie, czwartej już edycji, kampanii edukacyjno-informacyjnej „5 porcji warzyw, owoców lub soku”.

więcej>>

Niniejszy serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatność i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij