Znaczenie warzyw i owoców w prewencji chorób przewlekłych

dr Lucyna Kozłowska

Owoce i warzywa są powszechnie reklamowane, jako zdrowe. Są one cennym źródłem błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych oraz aktywnych biologicznie składników, które mają korzystny wpływ na zdrowie oraz odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób przewlekłych. Zaleca się spożywanie do każdego posiłku zróżnicowanego asortymentu warzyw i owoców, co zapewni odpowiednią ilość wielu cennych składników pokarmowych. Z danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wynika, że niskie spożycie warzyw i owoców jest wśród 10 największych czynników ryzyka mających wpływ na śmiertelność. Około 2,8 % zgonów na świecie jest spowodowane niskim spożyciem owoców i warzyw. Szacuje się, że niewystarczające spożycie owoców i warzyw może przyczyniać się do około 14% zgonów z powodu nowotworów przewodu pokarmowego, około 11% zgonów na skutek choroby niedokrwiennej serca i około 9% na skutek udaru mózgu. Istnieją przekonujące dowody, że owoce i warzywa zmniejszają również ryzyko rozwoju nadwagi i otyłości oraz, że prawdopodobnie zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Ponadto, istnieją przekonujące dowody, że owoce i warzywa mogą obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. WHO/FAO zaleca spożycie minimum 400 g owoców i warzyw dziennie (5 porcji) mając na uwadze profilaktykę wielu chorób przewlekłych, a w tym przede wszystkim chorób serca, nowotworów, cukrzycy i otyłości. Spożywanie 100% soków owocowych lub owocowo-warzywnych (szklanka 200 ml) można uznać jako jedną z pięciu zalecanych porcji warzyw lub owoców.