Spadek produkcji truskawek w Hiszpanii

BGŻ

Według informacji podanych przez Foodnews, obszar uprawy truskawek w hiszpańskiej prowincji Huelva w tym sezonie zmalał o 9,2% w odniesieniu do roku poprzedniego – podaje Bank BGŻ.

Produkcja truskawek

Głównym powodem spadku było znaczne pogorszenie rentowności uprawy tych owoców w minionym roku. Obniżka cen truskawek w ubiegłym sezonie wyniosła nawet 40% w porównaniu do 2013 r. Prowincja Huelva jest największą w Hiszpanii pod kątem produkcji truskawek.
 
Według Foodnews produkcja tych owoców sezonie 2013/2014 wyniosła tam 279 tys. t. Większość truskawek sprzedawana jest na rynek świeży w tym także na eksport, gdzie w poprzednim sezonie było to 220 tys. t - 80%.
 
Pozostałą ilość, czyli 20% kieruje się do przetwórstwa, przede wszystkim do produkcji puree czy zagęszczonych soków. Tylko nieznaczna część trafia do mrożenia. Jednakże, sama Hiszpania jest kluczowym eksporterem mrożonych truskawek na rynek Unii Europejskiej.
 
Jak wynika z danych Eurostatu, w 2013 roku wywiozła na rynek Unii Europejskiej 35 tys. t truskawek mrożonych, a więc 20% całego importu wspólnotowego tych produktów.
 
W przypadku obniżenia się produkcji, związanej z ograniczenia areału upraw, spowodowanej niską opłacalnością także pozostałych regionów, można spodziewać się ograniczenia eksportu mrożonych truskawek przez Hiszpanię w 2015 roku.


Źródło: www.gospodarz.pl z dnia 27.01.2015 roku