CiekawostkiDoniesienia naukoweBaza Wiedzy o SokachMateriały do pobraniaKontakt
 
 
Kodeks praktyki
Sok czyli owoc w płynie

Ciekawostki

Prawda czy fałsz?

Szklanka soku jest jedną z 5 porcji owoców lub warzyw

PRAWDA. Według ekspertów ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), każdy z nas powinien spożywać codziennie co najmniej 400 g różnorodnych warzyw i owoców. Tę ilość
w ciągu dnia należy podzielić na 5 porcji. Porcję stanowi średniej wielkości warzywo, owoc (lub kilka mniejszych), a także szklanka soku (200 ml). Tylko regularne dostarczanie witamin oraz składników mineralnych pomoże nam utrzymać dobre zdrowie przez całe życie. Z tego powodu warto pamiętać, że szklanka soku może stanowić jedną porcję. Jak dotąd, statystyczny Polak wypija 82,5 szklanki (po 200 ml) soków i nektarów w ciągu roku, czyli jedną co 4 - 5 dni. To stanowczo za mało.

Polacy najczęściej sięgają po sok pomarańczowy

PRAWDA. W Polsce, podobnie jak w większości krajów świata, najchętniej pije się soki i nektary pomarańczowe. Z raportu opublikowanego w 2010 roku przez Europejskie Stowarzyszenie Producentów Soków Owocowych (European Fruit Juice Association AIJN) wynika, że co czwarty litr wypijanego w naszym kraju soku lub nektaru jest o smaku pomarańczowym (25,4%). Nieco rzadziej wybieramy smak marchewkowy (22,7%), który
z kolei nie jest popularny w Unii Europejskiej. Na trzecim miejscu znalazł się smak jabłkowy (15,4%), na czwartym grejpfrutowy (5,3%), a na piątym pomidorowy (5,2%). Pozostałe smaki również znalazły swoich amatorów (26%). Wielu Polaków, zwłaszcza młodych, lubi nowości, dlatego producenci soków i nektarów cały czas poszerzają swoją ofertę o nowe smaki.

Sok z cytryny to „niewidzialny tusz”

PRAWDA. Jedno z uniwersalnych dziecięcych marzeń to posiadanie niewidzialnego tuszu, za pomocą którego można pisać tajne wiadomości. Większość osób nie wie, że atrament
o magicznych właściwościach jest dostępny w każdym warzywniaku. Wystarczy wycisnąć sok z cytryny i... tusz jest gotowy! Potem można już pisać sekretne informacje za pomocą patyczka kosmetycznego. Gdy sok wyschnie, kartka papieru wygląda jak czysta. Kiedy chcemy przeczytać wiadomość, musimy tylko wyprasować kartkę bardzo gorącym żelazkiem. Zobaczymy wtedy brązowy tekst.

Sok pomidorowy jest niskokaloryczny

PRAWDA. Pomidory aż w 93% składają się z wody, dlatego nie są bardzo kaloryczne. Szklanka soku pomidorowego ma zaledwie 26 kcal. Taką ilość kalorii można spalić po
5 minutach szybkiego spaceru! Sok pomidorowy jest więc niezastąpiony w odchudzaniu. Co więcej, zawiera dużo potasu, likopenu i witamin, dzięki czemu jest uznawany za jeden
z najkorzystniejszych dla organizmu człowieka soków.

Sok zachowuje prawie wszystkie składniki odżywcze owoców i warzyw

PRAWDA. Nowoczesne technologie stosowane w produkcji soków pozwalają na wydobywanie z owoców i warzyw wszystkiego, co w nich najlepsze i najbardziej wartościowe. Pierwszy etap produkcji soku to dokładne mycie warzyw i owoców. Następnie są one przebierane, a potem rozdrabniane, tłoczone lub wyciskane. Soki klarowne dodatkowo poddaje się filtracji. Kolejnym etapem produkcji jest pasteryzacja. Jest to naturalny sposób utrwalania soków, poprzez ich podgrzanie, tak jak robią to nasze babcie
i mamy przygotowując przetwory na zimę. Niszczone są w ten sposób bakterie i inne drobnoustroje niekorzystne dla organizmu człowieka przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych. Proces ten jest kontrolowany na każdym etapie tak, aby produkt trafiający do konsumenta był najwyższej jakości. Przed wysłaniem do sprzedaży soki poddaje się również ocenie organoleptycznej.

Barwa i smak soku pochodzą z owoców i warzyw, z których został wyprodukowany

PRAWDA. Sok jest produktem w 100% pochodzącym z owoców lub warzyw. Zawiera sok wyciśnięty bezpośrednio z owoców lub jest odtworzony z soku zagęszczonego. Do soków mogą być dodawane witaminy i sole mineralne w celu wzbogacenia go. Soki nigdy nie zawierają aromatów innych niż te pochodzące z owoców/warzyw ani żadnych konserwantów, słodzików czy barwników. Barwa i smak soku zawsze pochodzą z owoców lub warzyw, z których został wyprodukowany. Dlatego jest to produkt w pełni naturalny.

Zgodnie z prawem od 28 października 2013 roku (Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2012/12/WE z dnia 19 kwietnia 2012 odnosząca się do soków owocowych oraz Rozporządzenie Ministra i Rozwoju Wsi z dnia 8 lutego 2013 r. – Dz.U. 2013 poz. 327) do wszystkich soków owocowych i pomidorowych wprowadzanych na rynek (w butelka i kartonach, NFC i odtworzonych z soków zagęszczonych, pasteryzowanych i niepasteryzowanych)zabronione jest dodawanie jakichkolwiek cukrów (np. glukozy, fruktozy,  sacharozy (cukier biały), syropu glukozowo-fruktozowego) lub innych substancji słodzących. W sokach tych jest zatem dokładnie taki sam rodzaj cukru i w takiej samej ilości jak cukier zawarty w owocach czy pomidorach z których ten sok został wyprodukowany.

Soki i nektary są konserwowane

FAŁSZ. Do soków i nektarów nie wolno dodawać żadnych konserwantów. Jest to zabronione przepisami prawa. Można je jedynie utrwalać za pomocą fizycznych metod, takich jak pasteryzacja. Jest to naturalny sposób utrwalania soków poprzez ich podgrzanie, który jest powszechnie stosowany np. przez gospodynie domowe. Dzięki temu procesowi bakterie
i inne drobnoustroje niekorzystne dla organizmu człowieka są eliminowane, a smak
i wartości odżywcze soku pozostają. Każdy etap pasteryzacji jest kontrolowany, stąd pewność, że produkty trafiające na sklepowe półki są najwyższej jakości.

Co to są soki z superowoców?

Określenie superfruits (superowoce) po raz pierwszy zostało użyte w 2005 roku po to, by podkreślić prozdrowotne właściwości ich różnych odmian. Superfruits odznaczają się bowiem, większą niż inne owoce, zdolnością do pochłaniania szkodliwych wolnych rodników. Do grona superfruits zaliczane są głównie owoce ciemne oraz jagodowe, m.in. czarne jagody, aronia, czarna porzeczka, żurawina, jagody goji, açai i czerwone winogrona. Ich kolory (czerwony, granatowy, czarny, fioletowy) związane są z obecnością polifenoli. Związki te, poza nadawaniem owocom intensywnej barwy, są przeciwutleniaczami, tzn. pochłaniają wolne rodniki odpowiedzialne za uszkodzenia komórek. Dość silne właściwości przeciwutleniające mają też maliny i truskawki, które są często wykorzystywane w napojach
i sokach ze względu na swoje walory smakowe.

Polska oraz pozostałe Kraje Unii Europejskie wprowadziły restrykcyjne przepisy dotyczące produkcji soków i nektarów

PRAWDA. Jakość soków i nektarów szczegółowo określona jest w Dyrektywie sokowej. Przemysł sokowy, jako jedyna gałąź przemysłu spożywczego, wypracował i zaakceptował system samokontroli jakości soków owocowych w oparciu m.in. o Kodeks Praktyki AIJN. Dokument ten określa wymagania jakościowe, higieniczne oraz kryteria oceny tożsamości i autentyczności produktu. Większość polskich producentów należy do Dobrowolnego Systemu Kontroli soków i nektarów (DSK), co umożliwia monitorowanie jakości produktów, które trafiają na sklepowe półki. 

Zgodnie z prawem od 28 października 2013 roku (Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2012/12/WE z dnia 19 kwietnia 2012 odnosząca się do soków owocowych oraz Rozporządzenie Ministra i Rozwoju Wsi z dnia 8 lutego 2013 r. – Dz.U. 2013 poz. 327) do wszystkich soków owocowych i pomidorowych wprowadzanych na rynek (w butelka i kartonach, NFC i odtworzonych z soków zagęszczonych, pasteryzowanych i niepasteryzowanych)zabronione jest dodawanie jakichkolwiek cukrów (np. glukozy, fruktozy,  sacharozy (cukier biały), syropu glukozowo-fruktozowego) lub innych substancji słodzących. W sokach tych jest zatem dokładnie taki sam rodzaj cukru i w takiej samej ilości jak cukier zawarty w owocach czy pomidorach z których ten sok został wyprodukowany.

Marchew jest owocem dla branży producentów dżemów

PRAWDA. Jedna z dyrektyw Unii Europejskiej określa minimalną zawartość owoców
w dżemie. Urzędnicy mieli więc niemały kłopot z jednym z portugalskich przysmaków narodowych – dżemem marchewkowym. Problem rozwiązano jednak w prosty sposób. Marchew dla branży producentów dżemów uznano za owoc! Podobnie zakwalifikowano również ogórka, pomidora, a także słodkiego ziemniaka, rabarbar i dynię. Kontrowersyjny zapis wypromował dżem marchewkowy również w Polsce. Obecnie coraz więcej osób stosuje go do przekładania ciast.

Cytryny zawierają najwięcej witaminy C

FAŁSZ. Większości z nas witamina C kojarzy się z kwaśnym smakiem cytryny. Wielu osobom wydaje się, że przy przeziębieniach nie sposób się bez niej obejść. Jeśli jednak porówna się ilość witaminy C w cytrynie i innych owocach, to okazuje się, że wcale nie wypada ona aż tak korzystnie. Wystarczy spojrzeć na poniższe zestawienie, które przedstawia średnią ilość witaminy C w 100 g owoców, czyli w jednej porcji.

mandarynka – 31 mg witaminy C,

cytryna – 50 mg witaminy C,

pomarańcza – 49 mg witaminy C,

grejpfrut – 40 mg witaminy C,

truskawka – 66 mg witaminy C,

czarna porzeczka – 180 mg witaminy C,

owoce dzikiej róży – 500 - 5000 mg witaminy C.



Zalecane dzienne spożycie /RDI - Reference Daily Intake/ witaminy C dla dorosłego człowieka wynosi średnio 80 mg.



Nie warto łączyć pomidora z ogórkiem

PRAWDA. Jeśli połączymy w sałatce lub na kanapce pomidora z ogórkiem, możemy być pewni, że nie dostarczymy organizmowi całej witaminy C zawartej w pomidorze. Ogórek zawiera silnie działający enzym (askorbinazę), który utlenia kwas askorbinowy, czyli niszczy całą witaminę C. Wystarczy jedna łyżeczka surowego soku z ogórka, żeby zniszczyć witaminę C zawartą w kilku litrach soku pomidorowego. Podobnie dzieje się, nawet gdy plasterek ogórka tylko lekko styka się z plasterkiem pomidora. Jest jednak na to prosta rada. Przed połączeniem pomidora i ogórka warto zmieszać je w osobnych miseczkach z odrobiną oliwy
z oliwek. Działa ona ochronnie na witaminę C i dodatkowo zwiększy wchłanianie likopenu
z pomidorów.

Witaminy są znane od wieków

FAŁSZ. Witaminy odkryto dopiero w 1912 roku. Dokonał tego 28-letni polski biochemik, Kazimierz Funk. Młody naukowiec wymyślił również nazwę dla nowo odkrytych związków organicznych. Połączył łacińskie słowo „vita”, które oznacza „życie”, z „aminą”, czyli nazwą związku chemicznego zawierającego grupę aminową. Dziś już wiemy, że nie każda witamina posiada tę grupę, ale początkowo sądzono inaczej. W Polsce na witaminy mówi się także „życiany”, choć coraz rzadziej można się spotkać z tym określeniem. Wskazuje ono jednak na istotną rolę witamin w zachowaniu zdrowia.

Nie można rozpoznać czy w pomarańczy są pestki

FAŁSZ. Wiele osób nie znosi wydłubywać pestek z pomarańczy. Na szczęście istnieją pomarańcze bezpestkowe. Tylko jak je poznać? Pomarańcza bezpestkowa ma tzw. pępek, czyli tak naprawdę drugi owoc, który wchłania nasiona pierwszego. Pomarańcze przemysłowe, często goszczące w hipermarketach, nie posiadają takiego pępka. Można się spodziewać, że będą miały w sobie dużo pestek.

Kiełki brokułów zawierają więcej przeciwutleniaczy niż brokuły

PRAWDA. Już dość dawno odkryto w kiełkach brokułów wysoką koncentrację silnego przeciwutleniacza, sulforafanu (SGS). Znajduje się on też w dojrzałych brokułach, ale jest go od 10 do 100 razy mniej niż w kiełkach. Związek ten ma działanie przeciwnowotworowe. Należy jednak pamiętać, że zbyt długie przechowywanie kiełków w lodówce powoduje utratę tego cennego flawonoidu. Ze względu na korzystny wpływ na nasze zdrowie, warto co najmniej raz na tydzień jeść po kilka łyżek kiełków brokułów. Kiełki te mają pikantny, charakterystyczny smak. Można je dodawać do sałatek, surówek i past z twarożku. Doskonale nadają się też do dekoracji kanapek, przystawek, jajek oraz deski serów lub wędlin.




Zagraj w grę JuicePark
Wyszukiwarka

Niniejszy serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatność i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij