Dzień Soku obchodzony 30 maja na całym świecie jest okazją aby celebrować
soki. Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) aktywnie włączyło
się w świętowanie tego ważnego dnia poprzez: promocję Dnia Soku w radiu RMF
oraz RMF CLASSIC, na blogach i wśród INFLUENCERÓW.
- Już przez cały weekend, w ramach akcji „5 porcji zdrowia” w stacjach
radiowych prezenterzy przypominali o zbliżających się obchodach Dnia Soku
30 maja
- Radio RMF i RMF CLASSIC zaprasza do udziału w konkursie z atrakcyjnymi
nagrodami oraz słuchania audycji poświęconej sokom z udziałem ekspertów:
PROF. KATARZYNY STOŚ z IŻŻ oraz MARZENY PAWLICKIEJ z PZH
- Przez cały dzień â 30 maja -podczas wejść antenowych w radiu RMF i
RMF CLASSIC, będziemy obalać mity na temat soków
- O właściwościach soków będziemy mogli dowiedzieć się więcej na
blogach: BAKUSIOWO.PL, OLOMANOLO.PL oraz na
takich profilach społecznościowych jak:
@SZYBKIEGOTOWANIE, @SCANDIBEJBIK,
@PROJEKT_TATA_BYC, @DOR.SIM, @WIELCYMALUTCY
- Na profilach społecznościowych oraz na blogu OLOMANOLO.PL (http://www.olomanolo.pl/dbajac-o-zdrowie-swojego-dziecka-musisz-pamietac-o-tej-jednej-rzeczy/
) zostały również zorganizowane konkursy z atrakcyjnymi nagrodami dla
czytelników
DZIĘKI PROJEKTOM DOFINANSOWANYM ZE ŚRODKÓW PUBLICZNYCH
ORAZ PRZY WSPARCIU CZŁONKÓW, MOGLIŚMY ZAINICJOWAĆ POWYŻSZE AKTYWNOŚCI â
ZACHĘCAMY PAŃSTWA DO LEKTURY.

Liczni eksperci, z którymi współpracuje KUPS
potwierdzają, że:
- Soki owocowe i 100% soki warzywne pod względem zawartości składników
odżywczych są porównywalne do świeżych owoców i warzyw, z których zostały
przygotowane. Zawierają witaminy, związki mineralne, antyoksydanty,
błonnik (soki przecierowe i mętne) i wiele innych cennych dla zdrowia
fitoskładników
- Żadne soki nie zawierają konserwantów, barwników, słodzików, sztucznych
aromatów
- Soki owocowe i pomidorowe nie zawierają żadnych dodanych cukrów
- Należy spożywać minimum 400 gram owoców i warzyw w 5 porcjach,
SZKLANKA SOKU MOŻE STANOWIĆ 1 Z 5 PORCJI
Stowarzyszenie KUPS wraz z Członkami podejmuje
wszelkie niezbędne działania aby wspierać branżę sokowniczą w Polsce, stawiając
sobie za cel przede wszystkim poprawę jakości soków oraz promocję całej
kategorii produktów. Dzięki wspólnym projektom Polska i działający tu
producenci mogą pochwalić się doskonałymi wynikami rynkowymi w obszarze
produkcji i dystrybucji soków. Jak wskazują badania realizowane przez AIJN,
Polska jako jeden z nielicznych krajów w 2016 roku zanotowała wzrost konsumpcji
soków i nektarów.
Zapraszamy do czytania informacji na blogach i
słuchania audycji w RMF i RMF CLASSIC
SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO ŚWIĘTOWANIA DNIA SOKU