Spada globalna produkcja koncentratu pomarańczowego

Jak wynika ze styczniowego raportu USDA, prognozowana produkcja koncentratu soku pomarańczowego w sezonie 2011/2012 to około 2,17 mln ton, czyli o 8 proc. mniej wobec poprzedniego sezonu - 2,37 mln ton - informuje FAMMU/FAPA.

Na mniejszą globalną produkcję wpływ miała redukcja dostaw pomarańczy do przetwórstwa w Brazylii. Tegosezonowy import na świecie przewidywany jest na poziomie 1,30 mln ton wobec 1,31 mln ton sezon wcześniej, eksport zaś powinien wynieść około 1,53 mln ton wobec 1,57 mln ton w poprzednim sezonie.

Łączna światowa konsumpcja koncentratu pomarańczowego oszacowana została na 1,98 mln ton wobec 2,01 mln ton poprzednio.

Jak co sezon, największym światowym producentem pozostała Brazylia ze spodziewaną produkcją na poziomie 1,24 mln ton wobec 1,44 mln ton.

 

Źródło: www.portalspozywczy.pl z dnia 19.02.2012r.