Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > IERiGŻ: Wzrost cen żywności w tym roku może wynieść 2,5 proc.

IERiGŻ: Wzrost cen żywności w tym roku może wynieść 2,5 proc.

PAP/ kba/ jtt

– Wzrost cen żywności w całym 2013 roku może wynieść 2,5 proc. W związku z gorszą koniunkturą na świecie w niektórych grupach żywności można liczyć na spadki, ale nie będą one z całą pewnością dotyczyć mięsa, którego ceny mogą wzrosnąć nawet o 5 proc. – uważa Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – informuje PAP.

– Wzrost cen żywności w tym roku może wynieść 2,5-3 proc., ale raczej 2,5 proc. W zeszłym roku był to wzrost o 4 proc.(…) Jeśli koniunktura na świecie nie poprawi się, to w niektórych grupach można liczyć na spadki. Na pewno na rynku mięsa tych spadków nie widać. Mięso będzie najszybciej drożejącą kategorią. Można spodziewać się wzrostu o 5 proc. – powiedział w czwartek w TVN CNBC Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

GUS poda w czwartek dane dotyczące inflacji w lutym i styczniu wraz z nowym koszykiem inflacyjnym.

 

Źródło: www.portalspozywczy.pl z dnia 14.03.2013 roku