Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Grecki rynek pomarańczy w sezonie 2013/2014

Grecki rynek pomarańczy w sezonie 2013/2014

Prognoza zbiorów pomarańczy w Grecji w sezonie 2013/2014 oszacowana została na blisko 970,0 tys. ton – to jest o 4,3% więcej wobec poprzedniego sezonu, kiedy to było 930,0 tys. ton – podaje FAMMU/FAPA.

Poziom konsumpcji w tym sezonie oszacowano na około 483,6 tys. ton w stosunku do 458,5 tys. ton w poprzednim sezonie. Nieco więcej pomarańczy zostanie prawdopodobnie w bieżącym sezonie wyeksportowane – około 360,0 tys. ton. Natomiast import będzie o 1,0 tys. ton niższy.

 
W sezonie 2012/2013 największe ilości pomarańczy z Grecji wysłano do Rumunii – ponad 68,0 tys. ton oraz do Niemiec – ponad 37,0 tys. ton i Serbii – 32,5 tys. ton. Do przetwórstwa w omawianym czasie skierowane zostanie około 130,0 tys. ton, co stanowi niezmienną ilość wobec poprzedniego sezonu. Z dostarczonych w bieżącym sezonie cytrusów planowane jest wyprodukowanie między innymi około 8,0 tys. ton koncentraty soku pomarańczowego.
 
Sytuacja na greckim rynku pomarańczy:
  • Produkcja
    • sezon 2013/2014 – 970 tysięcy ton
    • sezon 2012/2013 – 930 tysięcy ton
    • ujęcie sezonowe – wzrost o 40 tysięcy ton
  • Import
    • sezon 2013/2014 – 3,6 tysięcy ton
    • sezon 2012/2013 – 4,27 tysięcy ton
    • ujęcie sezonowe – spadek o 0,67 tysięcy ton
  • Eksport
    • sezon 2013/2014 – 360 tysięcy ton
    • sezon 2012/2013 – 345,8 tysięcy ton
    • ujęcie sezonowe – wzrost o 14,2 tysięcy ton
  • Konsumpcja bezpośrednia
    • sezon 2013/2014 – 483,6 tysięcy ton
    • sezon 2012/2013 – 458,47 tysięcy ton
    • ujęcie sezonowe – wzrost o 25,13 tysięcy ton
  • Przetwórstwo
    • sezon 2013/2014 – 130 tysięcy ton
    • sezon 2012/2013 – 130 tysięcy ton
    • ujęcie sezonowe – bez zmian

Źródło: www.gospodarz.pl z dnia 10.02.2014 roku