Branża

Droga do rekordu

Autor: Jolanta Szaciłło

 

Rozmowa z prof. dr hab. Eberhardem Makoszem – przewodniczącym Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych

Jolanta Szaciłło: Przez wiele lat przedawaliśmy nasze jabłka “na pniu”. Teraz ciągle mówi się o jakości. Co takiego się zmieniło?

Prof. Eberhard Makosz: Po pierwsze mieliśmy o wiele mniejszą produkcję i wąskie, “liberalne” rynki zagraniczne. Dziś jednak na całym świecie rosną wymagania jakościowe, Mają je zarówno konsumenci jak i przetwórcy. Jabłka niskiej jakości przegrywają konkurencję z atrakcyjnymi owocami południowymi,  przez co spada uch spożycie na świecie, w tym także w Polsce. W naszym kraju kilka lat temu każdy mieszkaniec zjadał około 23 kg jabłek rocznie, teraz 15-16 kg. Od jakości jabłek zależy wielkość eksportu i nasza konkurencyjność na europejskim rynku.

 

Cały artykuł znajdziecie Państwo w poniższym pliku.

 

Źródło: Owoce Warzywa Kwiaty