Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > Czy w Europie zabraknie warzyw do przetwórstwa?

Czy w Europie zabraknie warzyw do przetwórstwa?

FAMMU/FAPA na podstawie: PROFEL

Jak poinformował PROFEL – Europejskie Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw, w wielu państwach unijnych producenci zarówno puszkowanych produktów ogrodnictwa jak i mrożonek obawiają się o wielkość dostaw ze zbiorów z bieżącego roku – informuje Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: PROFEL.

Zimno oraz intensywne opady na południu Europy oraz bardzo długa zima w jej północnych częściach zdecydowanie negatywnie
wpłynęła na bieżącą produkcję warzyw. Na dzień dzisiejszy występują niedobory w dostawach wielu produktów ogrodnictwa skierowanych do przetwórstwa. Przede wszystkim problem dotyczy zielonego groszku – tu zwłaszcza ucierpiały jego uprawy w Hiszpanii, Portugalii oraz na Węgrzech.

Z uwagi na silne opady o około 60% zredukowano zbiory szpinaku w Hiszpanii a jego prognozowane zbiory we Francji, Belgii, Holandii, czy Niemczech na dzień dzisiejszy opóźnione są już o ponad 25 dni. Ze zdecydowanym opóźnieniem mamy do czynienia w zbiorach wczesnej marchwi odmiany „baby”, a ta sama sytuacja dotyczy także brokułów czy fasoli.

Zdaniem europejskich przetwórców pomału brakuje już zapasów z poprzedniorocznych zbiorów, a widoki na bieżący sezon nie wyglądają zbyt optymistycznie – po pierwsze zdecydowanie opóźnione zbiory, a także bardzo niska jakość produktów czy wreszcie ich spora redukcja w tegorocznym wolumenie produkcji. Według opublikowanych danych za rok 2012 już widać spadek wobec roku 2011 ilości
warzyw skierowanych do przetwórstwa, a co za tym idzie i wyrobów przetworzonych – puszkowanych jak i mrożonych.

 

 

Źródło: www.portalspozywczy.pl z dnia 22.05.2013 roku