Kodeks praktyki
Logowanie
login
hasło
Newsy prasowe
Produkcja jabłek w UE w 2018 r.Na posiedzeniu  grupy ekspertów ds. rynku jabłek i gruszek w Dyrekcji Generalnej ds. Rolnictwa Komisji Europejskiej w 2018 r łącznie wyprodukowano 13,11 mln jabłek, co oznacza 41,7% wzrostu produkcji rok do roku oraz 15,2% wzrostu w stosunku do średniej 5-letniej.

więcej>>

Wyniki badań sadów przeprowadzonych przez GUS w 2017 W 2017 r. zostało przeprowadzone w Polsce kolejne reprezentacyjne badanie sadów, którego celem było uzyskanie szczegółowych danych dotyczących uprawy jabłoni, grusz, brzoskwiń, nektaryn i moreli w sadach. Jest to badanie cykliczne przeprowadzane zgodnie z dotychczasowymi wymaganiami Unii Europejskiej raz na pięć lat. Wyniki badania pozwoliły także na uzyskanie danych na potrzeby krajowe (dotyczących między innymi możliwości nawadniania plantacji oraz przechowywania owoców).

więcej>>

Eskimos zakontraktował 450 tys. ton jabłekSpółka Eskimos prowadząca interwencyjny skup jabłek poinformowała dzisiaj, że zakontraktowała do tej pory 450 000 ton jabłek przemysłowych i rozpoczyna "bardzo intensywny ich przerób" na koncentrat jabłkowy, sok NFC, przecier jabłkowy oraz mrożoną kostkę jabłkową.

więcej>>

191,6 mln euro na promocję produktów rolnychKomisja Europejska 14 listopada przyjęła „Roczny program prac na 2019 r.” w zakresie działań informacyjnych i promocyjnych dotyczących produktów rolnych realizowanych na rynku wewnętrznym i w państwach trzecich.

więcej>>

Więcej newsów prasowych

Aktualności
Sukces kolejnej edycji Akademii Sokowej „Produkty sokownicze - technologia, rynek, żywienie, zdrowie”, Łódź 29 listopada 2018 r.Cykliczna, piąta już konferencja Akademia Sokowa odbyła się 29 listopada br. w Łodzi na Politechnice Łódzkiej, pod hasłem „Produkty sokownicze - technologia, rynek, żywienie, zdrowie”. Tegorocznymi organizatorami byli Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności oraz Krajowa Unia Producentów Soków. Uczestników konferencji przywitała Pani Dziekan Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej prof. dr hab. Maria Koziołkiewicz oraz w imieniu organizatorów dr inż. Krzysztof Kołodziejczyk nowo wybrany Prezes Oddziału Łódzkiego Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności i sekretarz KUPS Pani Barbara Groele.  

więcej>>

Jakość i smak pod kontrolą – Krajowa Unia Producentów Soków wprowadza System Jakości Certyfikowany Produkt (CP)System Jakości Certyfikowany Produkt (CP) to innowacyjne rozwiązanie wprowadzane przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS). Certyfikat nadawany jest przetworom owocowo-warzywnym, które spełnią ściśle określone wymagania i poddane zostaną procedurze kontrolnej. Czytelne oznakowanie graficzne na opakowaniu artykułów spożywczych pozwoli na łatwe odnalezienie produktów, które uczestniczą w Systemie. Certyfikat ułatwi zatem konsumentom dokonywanie racjonalnych wyborów żywieniowych, a producentom wyróżnienie wysokiej jakości produktów. Wprowadzenie Systemu Jakości Certyfikowany Produkt (CP) wspierać będzie kampania informacyjna „Promocja certyfikacji innowacyjnych przetworów z owoców i warzyw”.

więcej>>

Aktualizacja Kodeksu Praktyki AIJN - listopad 2018W Biurze Stowarzyszenia KUPS jest dostępna aktualizacja Kodeksu Praktyki AIJN – listopad 2018 w języku polskim. Bieżąca aktualizacja zawiera zmiany parametrów dla owoców: kilkunastu rodzajów owoców (10 rodzajów np. pomarańcza, pomidor, aronia). Jak również zawiera materiały dodatkowe: interpretację Rozporządzenia 1881/2006 dla maksymalnego poziomu ołowiu oraz stanowisko AIJN odnośnie wirusowego zapalenia wątroby typu A i norowirusów w sokach owocowych i podobnych produktach.

więcej>>

Więcej aktualności

Członkowie KUPS
Partnerzy branżowi
Partnerzy medialni
Informacje dla branży Członkowie Legislacja Grupy robocze Archiwum

Interpretacje Ministerstwa RolnictwaPublikacjeNewsy prasoweKonferencje, seminaria, szkoleniaStanowiskaLista członkówNasi członkowieKodeks Praktyki AIJNPrzewodniki i zalecenia AIJNPrzewodnik dobrej praktyki Przewodnik QUALI JUICEKrajowe akty prawneUnijne akty prawneKonsultacje społeczneGrupy roboczePrognozowanie zbiorówDane z Global Trade Information Services, Inc201120102009200820072006
Niniejszy serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatność i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij