5 porcji warzyw, owoców lub soku IV

Wystarczy minimum 400 g owoców i warzyw aby zapewnić 5 porcji zdrowia w ciągu dnia! Po co i jak? Wszystkie odpowiedzi znajdowały się w czwartej już edycji, kampanii edukacyjno-informacyjnej „5 porcji warzyw, owoców lub soku”.

Czy wiesz ile gram i ile porcji owocowo-warzywnych powinno się spożywać w ciągu dnia[i]? Czy wiesz ile wartości odżywczych ma jedno jabłko, a ile szklanka soku jabłkowego? Czy wiesz jak w prosty sposób dostarczyć organizmowi niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki odżywcze? A jeżeli to wszystko wiesz, to czy swoją wiedzę stosujesz w praktyce? Na te i wiele innych pytań odpowiadała czwarta edycja popularnego programu informacyjno-edukacyjnego – „5 porcji warzyw, owoców lub soku”, którego organizatorem było Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków. Ogólnopolska kampania prowadzona była w prasie, Internecie, radiu i telewizji i trwała do grudnia 2015 r.

Dzielimy się wiedzą

Głównym celem działań realizowanych w ramach programu „5 porcji warzyw, owoców lub soku” było edukowanie społeczeństwa na temat zdrowego trybu życia, a w szczególności na temat zdrowego odżywiania i prawidłowo zbilansowanej diety, bogatej w owocowo-warzywne porcje. Program ten wdrażał zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz był zgodny z zaleceniami Rady ds. Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia przy Ministrze Zdrowia.

Mierzymy się z mitami

Kampania ta po raz kolejny zmierzyła się z mitami na temat warzyw, owoców i soków, które są powszechne i ciągle przez dużą część społeczeństwa uznawane za fakty. Te błędne przekonania mogą bowiem prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, na co szczególnie narażone są dzieci. Bo źle zbilansowana dieta to prosta droga do poważnych zaburzeń i chorób, począwszy od problemów z nadwagą czy niedoborem witamin, po otyłość, cukrzycę czy choroby układu krążenia.

Podpowiadamy jak wiedzę stosować w praktyce

Wiedza to tylko pierwszy krok do sukcesu. Jak pokazały badania[ii] aż 75% mam zgadza się ze stwierdzeniem, że owoce i warzywa są podstawą zdrowego odżywiania. Niestety wynik ten nie oznacza, że 75% mam stosuje tę wiedzę w praktyce. Dlatego w ramach kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku” zachęcaliśmy i tłumaczyliśmy, dlaczego warto posiadaną wiedzę wdrażać w życie. Pokazywaliśmy, że wprowadzenie do codziennej diety 5 porcji warzyw, owoców lub soku wcale nie musi być trudne i czasochłonne.

Wspierają nas eksperci

Po raz kolejny w działania podejmowane w ramach kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku” zaangażowali się niezależni eksperci z zakresu zdrowia i zdrowego odżywiania. Rozmawiano z nimi nie tylko o tym jak komponować posiłki, aby były bogate w wartości odżywcze, ale też m.in. jak kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe swoje i całej rodziny. Wraz z ekspertami podpowiadano, jak w prosty sposób zamienić złe przyzwyczajenie na te dobre, z których płyną same korzyści dla zdrowia i dobrego samopoczucia.

Wspierają nas też osoby znane i lubiane

W czwartej edycji kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku” wzięli też udział znana aktorka – Katarzyna Glinka oraz popularny kucharz – Andrzej Polan, którzy w „Dzień Dobry TVN” w prosty i przystępny sposób obalali mity, dzielili się z widzami wiedzą jak zdrowo się odżywiać i dlaczego warto, aby w codziennej diecie znalazło się miejsce na warzywa, owoce i soki.

Wszystkie nasze działania można śledzić w jednym miejscu. Wszystkie działania, które będą prowadzone w ramach kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku” można na bieżąco śledzić na stronie www.kups.org.pl. Do odwiedzania strony zachęcamy tych, którym nie jest obojętne co i jak jedzą i jaki to ma wpływ na ich zdrowie oraz zdrowie ich bliskich.

Kampania „5 porcji warzyw, owoców lub soku” finansowana była ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, a jej organizatorem jest Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków. Za jej całościową realizację odpowiada Rebel Media.



[i] Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), „Measuring intake of fruitand vegetables, 2005 (WHO)

[ii] Badanie przeprowadzone przez GFK Polonia w 2014 na zlecenie Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków