5 porcji warzyw, owoców lub soku 2011/2012

Druga edycja programu szkolnego KUPS „5 porcji warzyw, owoców lub soku” nabiera rozpędu.

Stowarzyszenie KUPS rozpoczęło drugą edycję programu szkolnego „5 porcji warzyw, owoców lub soku”. Po sukcesie kampanii prowadzonej w roku szkolnym 2010/2011, zdecydowano się na ich kontynuację. Dzięki temu, jeszcze przez rok, Stowarzyszenie KUPS będzie przypominać najmłodszym o tym jak ważne dla zdrowia jest prawidłowe odżywianie oraz jak niebanalną rolę stanowią w nim owoce i warzywa oraz, że jedną z porcji może być sok.

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) to organizacja branżowa integrująca oraz zrzeszająca środowisko producentów soków, nektarów, napojów owocowych i warzywnych oraz propagująca przestrzeganie zasad samokontroli przemysłowej. Członkowie Stowarzyszenia reprezentują 80% polskiego rynku sokowniczego. Do zadań Stowarzyszenia KUPS należy przede wszystkim podejmowanie inicjatyw i działań na rzecz rozwoju branży: produkcji i spożycia soków oraz poprawy ich jakości. Jednak w swych działaniach promocyjnych, Stowarzyszenie KUPS obejmuje nie tylko soki, lecz również świeże owoce i warzywa.

W czerwcu br. Stowarzyszenie KUPS zakończyło pierwszą edycję programu szkolnego „5 porcji warzyw, owoców lub soku”. Celem kampanii było przede wszystkim zwiększenie ilości spożywanych przez najmłodszych owoców i warzyw oraz wypijanych soków, w zalecanych przez lekarzy 5-ciu porcjach dziennie. Kampania dofinansowana była przez Fundusz Promocji Owoców i Warzyw. Na jego realizację przeznaczono ponad 300tys. zł netto. O pozytywnym odbiorze wśród konsumentów świadczyć może duża liczba szkół (ponad 4100), które zgłosiły się do programu. W programie szkolnym „5 porcji warzyw, owoców lub soku” wzięło udział prawie 300 tysięcy uczniów z klas I-III szkół podstawowych.

W związku z sukcesem tego programu, potwierdzonym zauważalnym wzrostem zarówno świadomości zdrowotnej konsumentów, jak i ilości spożywanych przez nich warzyw, owoców i soków, Stowarzyszenie KUPS zdecydowało się go kontynuować. Dlatego, również w tym roku szkolnym, nauczyciele klas I-III szkół podstawowych w całej Polsce mogą uzyskać darmowe, drukowane scenariusze lekcji wraz z bogatym wachlarzem materiałów edukacyjnych i pomocy naukowych, które pozwolą przeprowadzić w klasach cztery lekcje dotyczące tematyki zdrowego odżywiania. Dodatkowo dzieci, wraz ze swoimi nauczycielami, mogą wziąć udział w konkursie z nagrodami. Wraz z akcją edukacyjną odświeżono także stronę internetową www.5porcjiwszkole.pl. Program szkolny pt. „5 porcji warzyw, owoców lub soku” objęli patronatami honorowymi: Minister Edukacji Narodowej, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Główny Inspektor Sanitarny, Prezes Agencji Rynku Rolnego oraz wszyscy wojewódzcy Kuratorzy Oświaty. Wsparcia finansowego udzielił Fundusz Promocji Owoców i Warzyw. KUPS nawiązał również bliską współpracę z Agencją Rynku Rolnego, mająca na celu jak najlepsze wykorzystanie zbieżnych idei i uzupełniających się działań programów „5 porcji warzyw, owoców lub soku” oraz „Owoce w szkole”. Do programu szkolnego zapisało się już około 25% szkół podstawowych w Polsce, zgłaszając udział prawie 300tys. dzieci. Zapisy wciąż trwają. Formularz zgłoszeniowy wypełnić można poprzez stronę internetową programu www.5porcjiwszkole.pl. Na tej samej stronie zapoznać się można z elektronicznymi wersjami materiałów dla szkół, a także całą garścią prozdrowotnych informacji i gier.

Programy prowadzone przez KUPS nie promują żadnych marek i mają charakter programów społecznych i edukacyjnych. Ich jedynym zadaniem jest promocja zdrowych nawyków żywieniowych wśród dzieci i dorosłych. Stowarzyszenie KUPS prokonsumenckie inicjatywy będzie zawsze stawiać na pierwszym miejscu. Dlatego wciąż podejmuje wysyłki celem kontynuowania i poszerzania prowadzonej działalności promocyjno-informacyjnej. Inicjuje działania, by idea „5 porcji warzyw, owoców lub soku” była kontynuowana i by również w przyszłych latach móc wspierać edukację rodziców, dzieci i młodzieży na temat zdrowego odżywiania i roli owoców, warzyw oraz ich przetworów w naszych codziennych dietach. W ten sposób staramy się być branżą odpowiedzialną społecznie i podnosić dobrostan naszego otoczenia.