Branża
Branża > Informacje dla branży > Newsy prasowe > 25 mln euro na mleko, owoce i warzywa w polskich szkołach

25 mln euro na mleko, owoce i warzywa w polskich szkołach

Blisko 25 mln euro z kasy UE trafi do Polski na dystrybucję owoców, warzyw i mleka wśród uczniów w roku szkolnym 2019–2020. Wraz z powrotem uczniów do szkół wznowiona zostaje też realizacja unijnego program propagującego zdrowe żywienie.

W minionym roku szkolnym 2017/2018 z programu tego skorzystało ponad 20 mln dzieci, czyli co piąte w całej Unii Europejskiej.

“Nabywanie zdrowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat jest bardzo ważne. Dzięki unijnemu programowi dla szkół nasi młodzi obywatele będą mogli korzystać nie tylko z wysokiej jakości produktów europejskich, lecz również zdobywać wiedzę o żywieniu, rolnictwie, produkcji żywności i o ciężkiej pracy, jaka temu towarzyszy” – podkreślił w poniedziałek unijny komisarz ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich Phil Hogan.

Z informacji Komisji Europejskiej wynika, że w każdym roku szkolnym na program przeznacza się łączną kwotę 250 mln euro. Na jego realizację w Polsce trafi 10 proc. tych środków.

W roku szkolnym 2019–2020 w ramach programu przeznaczono 145 mln euro na owoce i warzywa, a 105 mln euro na mleko i inne produkty mleczne. W przypadku Polski jest to odpowiednio 14,58 mln euro i 11 mln euro.

Chociaż udział w programie jest dobrowolny, wszystkie państwa członkowskie UE zdecydowały się w nim uczestniczyć, częściowo lub w całości. (Wielka Brytania i Szwecja zrezygnowały z części wsparcia dotyczącego dystrybucji owoców i warzyw).

Krajowe przydziały na obecny rok szkolny, przeznaczone dla państw UE uczestniczących w programie, zostały zatwierdzone i przyjęte przez Komisję Europejską w marcu. Największe kwoty – po około 35 mln euro – otrzymały największe państwa UE: Niemcy i Francja.

Kraje członkowskie mogą uzupełnić unijną pomoc ze środków krajowych. Stolice mogą też decydować o sposobie wdrożenia programu. Dotyczy to na przykład rodzaju produktów, które otrzymają dzieci, lub tematyki realizowanych działań edukacyjnych. Wybór rozprowadzanych produktów musi jednak uwzględniać kwestie zdrowia i środowiska, sezonowość produktów oraz ich dostępność i różnorodność.

KE podkreśla, że świetle międzynarodowych i krajowych zaleceń żywieniowych spożycie świeżych owoców i warzyw oraz mleka w UE jest zbyt małe. Rośnie natomiast spożycie przetworzonej żywności, która często zawiera dużo dodanego cukru, soli, tłuszczu lub dodatków. Niezdrowa dieta w połączeniu z niedostateczną aktywnością fizyczną powodują nadwagę i otyłość.

W minionym roku szkolnym do uczniów w ramach programu w całej UE trafiło ponad 255 mln kilogramów świeżych owoców lub warzyw oraz 178 mln litrów mleka. Dodatkowo 16 mln uczniów brało udział w lekcjach, wykładach i warsztatach dotyczących rolnictwa, zdrowych nawyków żywieniowych czy produkcji ekologicznej. 1,1 mln uczniów odwiedziło gospodarstwa, mleczarnie i targowiska z produktami rolnymi.

Z Brukseli Krzysztof Strzępka (PAP)

www.bankier.pl